logo

După Vilnius, guvernarea trebuie să ia o decizie vizavi de regiunea transnistreană, opinie


https://www.ipn.md/ro/dupa-vilnius-guvernarea-trebuie-sa-ia-o-decizie-vizavi-de-7978_1009536.html

După ce Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, guvernarea urmează să ia o decizie şi vizavi de regiunea transnistreană. Expertul Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, a declarat în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenţia IPN, că el optează pentru îngheţarea problemei transnistrene. Pe de altă parte, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, în cadrul aceloraşi dezbateri, a spus că vizavi de regiunea transnistreană sunt multe contradicţii, iar punctul său de vedere este că trebuie să fie continuat dialogul. „Trebuie să convingem oamenii că beneficiile cursului european al ţării se referă în egală măsură la populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. După comunicarea de până acum reiese că fie nu există dorinţă de a înţelege beneficiile asocierii cu UE, fie există o rugăminte din afara ţării ca ei să nu înţeleagă”, a subliniat politicianul.

O parte dintre participanţii la dezbaterea „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, au spus că, după parafarea Acordului de Asociere cu UE, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este ireversibil. Igor Boţan a menţionat că în loc de noţiunea ireversibilitate ar folosi mai degrabă noţiunea de vigilenţă.

„Suntem în luna decembrie şi ne amintim ce a fost acum un an, un eveniment fără nicio conotaţie politică, dar care a deturnat toate planurile politice (vânătoarea din Pădurea Domnească n.r.). Cetăţenilor trebuie să li se transmită mesajul că totul este sub control, dar clasa politică trebuie să fie în alertă. Republica Moldova are cu UE nişte relaţii contractuale foarte importante pentru noi”, a spus expertul.

Igor Boţan crede că accentul trebuie pus pe fortificarea încrederii cetăţenilor. „Alternativa pe care o avem nu înseamnă că UE ne va aştepta la nesfârşit. Trebuie să mergem etapă cu etapă, treaptă cu treaptă, până ajungem la izbândă. S-a modernizat legislaţia, următoarea etapă este tăierea tentaculelor, a firelor care merg de la clanuri către  judecători şi procurori, este ceva foarte greu, e o chirurgie întreagă, ţine de voinţă politică”, a subliniat directorul ADEPT.

Expertul a adăugat că există etape care trebuie valorificate după parafare. „Republica Moldova trebuie să transmită mesaje nu doar pentru europeni, ci şi pentru cetăţeni. Beneficiile trebuie articulate într-o manieră digerabilă pentru cetăţeni. Este important ca promisiunea de liberalizare a regimului de vize să fie realizată. Este important să se ajungă şi la ratificarea Acordului. Există un parcurs clar pentru politicieni, important este să nu se izbească de stânci subacvatice. Trebuie să fim atenţi şi prudenţi, capabili să acţionăm rapid”, a încheiat Igor Boţan.

Dezbaterea publică cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, este ediţia XXIV din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul IPN este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.