După summitul de la Vilnius care va rezulta cu parafarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană procesul de implementare a reformelor trebuie accelerat. Parlamentarii europeni nu trebuie să se îndoiască în semnarea acordului, aşa cum se întâmplă cu alte state, susţine prim-ministrul Iurie Leancă, invitat la emisiunea Politica de la TV7, transmite IPN.
Potrivit premierului, imediat după parafarea acordului de asociere, Comisia Europeană urmează să facă verificări juridice şi consultări, însă datoria Guvernului moldovenesc este ca, în cadrul consultărilor, europenii să nu aibă motiv de îndoială că Republica Moldova poate să fie un aliat, reformele fiind implementează pas cu pas. „Nu trebuie să deviem de la angajamentele luate. Acordul de asociere înseamnă că ne vom asimila tot mai mult în acţiuni şi în preluarea standardelor”, a spus Iurie Leancă.
Întrebat de embargoul stabilit de Federaţia Rusă şi eventuala presiune politică cu scopul devierii Republicii Moldova de la cursul european, premierul a spus că se află în proces de negociere cu parteneri europeni pentru a asigura exportatorilor de producţie vinicolă alte pieţe de desfacere. „Sunt absolut convins că putem găsi pieţe mari de desfacere, însă nu trebuie să pierdem piaţa rusească”, a spus Iurie Leancă.
Acesta a adăugat că aşteaptă rezultatele vizitei la Moscova a ministrului agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, şi a ministrului economiei, Valeriu Lazăr, pentru a decide acţiunile de viitor. În decurs de 10 zile Guvernul va stabili paşi concreţi de acţiune în acest sens, susţine premierul. Referitor la alte presiuni din partea Federaţiei Ruse, Iurie Leancă a spus că nu este pregătit să facă concluzii pripite, acum fiind la etapa de a documentare privind cazurile moldovenilor întorşi de la graniţa cu Federaţia Rusă.
Republica Moldova va parafa în noiembrie 2013 Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Pe 10 septembrie, Rusia a impus embargo pentru vinurile moldoveneşti.