După schimbarea şefului Fiscului, este aşteptată schimbarea
https://www.ipn.md/ro/dupa-schimbarea-sefului-fiscului-este-asteptata-schimbarea-7966_999460.html
Astăzi, 6 august, va intră în exerciţiul funcţiunii noul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS ) Nicolae Vicol, numit în această calitate printr-un ordin al ministrului finanţelor. Promovarea acestuia a intervenit după demiterea lui Nicolae Platon,care a deţinut funcţia respectivă din 2009, notează Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, Vicol este din domeniu, până în prezent a deţinut funcţia de şef al secţiei control fiscal regional nord a Direcţiei marilor contribuabili a IFPS. În Serviciul Fiscal de Stat activează din 1998.
Demiterea lui Platon şi numirea lui Vicol intervin după ce premierul Vlad Filat, la sfârşitul săptămânii trecute, a avut o şedinţă de lucru cu conducerea IFPS, şefii de direcţie, precum şi şefii inspectoratelor fiscale teritoriale, la care a participat şi ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa, ministrul afacerilor interne Dorin Recean, directorul CCCEC Viorel Chetraru, directorul Serviciului Vamal Tudor Baliţchi.
Prim-ministrul s-a arătat nemulţumit de activitatea fiscului, menţionând că administrarea fiscală în Moldova este una „proastă”. El a spus că a fost modificat cadrul legislativ, există suficiente pârghii pentru o administrare fiscală eficientă, însă acestea nu se aplică, evaziunile fiscale continuă, iar prin firmele-fantomă se scurg milioane. Pe de altă parte, acumulările la buget se micşorează, în ţară există diferite solicitări şi necesităţi, însă aceste nu pot fi acoperite, deoarece bugetul nu dispune de mijloace suficiente.
Premierul a cerut să fie demis Platon, care a înregistrat şi unele realizări în perioada cât s-a aflat în această funcţie, dar, precum a menţionat el, la ora actuală, este necesară o schimbare ce ar conduce la eficientizarea activitîţii Serviciului Fiscal de Stat.
„Se creează impresia că plata impozitelor în Moldova este ceva străin pentru unii contribuabili, nu datorie cetăţenească şi morală. Iar inspectorii fiscali s-au transformat în controlori şi nu lucrează cu contribuabilii ca ei să se conformeze benevol şi să-şi onoreze obligaţiunile faţă de stat”, a spus Filat.
Întrebat dacă schimbarea şefului IFPS va aduce după sine şi schimbări în îmbunătăţirea administrării fiscale şi majorarea acumulărilor la buget, preşedintele Asociaţiei consultanţilor în management, Ion Prisăcaru, ex-conducător al Serviciului Fiscal de Stat, a spus că lucrurile nu sunt atât de simple. Schimbări nu sunt în funcţie doar de cine este în fruntea fiscului, deşi acest aspect nu poate fi neglijat. Necesită să fie majorată baza fiscală, sporite capacităţile instituţionale ale subdiviziunilor fiscului, revizuite modalităţile de conlucrare cu alte organe abilitate cu funcţii de control, dar şi cu societate civilă.
„Acum 15 ani, am propus să fie introdus un curs în scoală, în care elevilor să li se vorbească despre obligaţia de a achita impozitele şi taxele. Am elaborat chiar şi un mic manual, dar nu am fost susţinut de Ministerul Educaţiei de pe atunci, iar mai apoi nici nu s-a mai pus problema. Cetăţenilor, contribuabililor tot le revine un rol important în soluţionarea acestor probleme. Uitaţi-vă la cetăţenii americani, pentru ei este o onoare să plătească impozitele la stat. Dar ce atitudine este la noi? Doar cu schimbarea şefului IFPS lucrurile nu se vor schimba, trebuie ca instituţiile statului să colaboreze între ele, trebuie ca cetăţenilor să li se explice ca ei să înţeleagă sensul, de ce este necesar ca toţi contribuabilii să plătească impozite şi atunci mai mulţi se vor conforma benevol”, relevat Prisăcaru.