logo

După reţinerea lui Filat ar putea să mai urmeze arestări, experţi


https://www.ipn.md/ro/dupa-retinerea-lui-filat-ar-putea-sa-mai-urmeze-arestari-experti-7978_1023102.html

Arestarea lui Vlad Filat ar putea fi succedată de un şir de alte arestări ale unor funcţionari de rang înalt. Concluzia a fost formulată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Expertul în drept constituţional Vitali Catană consideră că Republica Moldova ar putea repeta experienţa României. „Şi arestarea fostului premier român Adrian Năstase a prezentat un şoc pentru societatea românească. Anume cu această arestare a început lupta cu corupţia de rang înalt şi România a ajuns la acest nivel. Dar România a avut nevoie de vreo 20 de ani. Aş vrea ca Republica Moldova să urmeze România”, a spus Catană.

Juristul Pavel Midrigan consideră reţinerea lui Filat drept un eveniment foarte important. „În istoria Republicii Moldova niciun ministru nu a fost condamnat real. Poate că începând cu ziua de azi fiecare demnitar va deveni mai responsabil”, a opinat Midrigan.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi dreptate” , consideră că este bine că Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc s-au certat. „Filat nu merită compasiune. Singur a declarat că a fost complice. Este foarte bine când ei se ceartă. Este bine pentru cetăţeni pentru ca să iasă mai multe lucruri la iveală. Mingea este acum pe terenul justiţiei”, a spus Dron.

Jurnalistul Nicolae Negru a sugerat că PLDM ar trebui să se detaşeze de Filat. „PLDM ar trebui să facă abstracţie de Filat. Nu este exclus că în timpul apropiat vor mai urma scenarii asemenea celui de de pe data de 15 octombrie”, a spus jurnalistul.