După o vacanţă de 6 săptămâni, Compania „Teleradio Moldova” va reveni cu o nouă grilă de emisie
https://www.ipn.md/ro/dupa-o-vacanta-de-6-saptamani-compania-teleradio-moldova-va-reveni-cu-o-noua-gri-7967_965418.html
Din 2 iulie, majoritatea echipelor de creaţie ale Companiei Publice „Teleradio Moldova” vor ieşi în vacanţă. Concediul este planificat până în data de 15 august. La întoarcere, conducerea postului naţional de televiziune îşi propune să lanseze mai multe emisiuni noi. Grila de emisie a fost aprobată în şedinţa de vineri, 29 iunie, a Consiliului de Observatori (CO). Doi dintre membrii CO, Veceaslav Ioniţă şi Igor Munteanu au votat împotrivă.
Potrivit directorului postului „Moldova 1”, Adela Răileanu, două emisiuni din noua grilă vor fi puse pe post deja peste două săptămâni, în zile de duminică. Este vorba despre „Sinteza parlamentară” şi „Cronos”, o emisiune de analiză a principalelor evenimente din societate.
Emisiunea de dezbateri social-economice „Viaţa publică” îşi va schimba denumirea în „Accente Z”, suportând, totodată, modificări de decor şi format.
Pentru zilele de luni, conducerea televiziunii a rezervat spaţiu dezbaterilor cu caracter politic. Actualmente sunt în concurs mai multe concepte, inclusiv unul prezentat de directorul instituţiei. Adela Răileanu a declarat că va renunţa la acesta, în cazul în care preşedintele „Teleradio Moldova” va interzice managerilor să producă emisiuni.
Emisiunea „Şcoala mai aproape” se va numi „Panoramic educaţional”. Autorii acesteia vor renunţa la dezbateri în favoarea unei emisiuni care se apropie de rigorile genului documentalistic.
Din mijlocul lunii august la „Moldova 1” vor fi puse pe post alte două emisiuni: „Joc interactiv”, realizată în cooperare cu parteneri din Ungaria, şi emisiunea „Destine şi Destinaţii” – o producţie OWH Studio.
Veaceslav Ioniţă şi Igor Munteanu, care au votat împotriva noii grile de emisie, au calificat emisiunile ca fiind provinciale. Membrii CO şi-au explicat votul împotrivă prin faptul că grila cuprinde doar denumirea noilor emisiuni, fără o descriere detaliată a acestora. „Doar titlul nu vorbeşte despre intenţie. Când se propune o nouă grilă pentru aprobare, este cazul să se prezinte membrilor CO şi emisiunile-pilot”, a menţionat Munteanu. Potrivit acestuia, aprobarea bugetului companiei pentru anul viitor ar fi trebuit să anticipeze aprobarea grilei de emisie, şi nu invers, după cum s-a întâmplat.
Din 15 august, „Teleradio Moldova” ar putea intra în şomaj tehnic, din cauza lucrărilor la staţia de transformare care asigură instituţia cu energie electrică.