logo

După asocierea cu UE Moldova va fi îngheţată în această stare


https://www.ipn.md/ro/dupa-asocierea-cu-ue-moldova-va-fi-inghetata-in-aceasta-7978_1008724.html

Odată cu implementarea Acordului de Asociere, Moldova se va pregăti pentru îndeplinirea celorlalte criterii de aderare. Cel mai probabil, recunoaşterea perspectivei de aderare va fi un obiectiv fezabil către următorul summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga în anul 2015. Despre aceasta a comunicat viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza.

Analistul politic Igor Boţan spune că este corect ca viceministrul de externe să vorbească despre o eventuală cerere din partea Moldovei de a deveni candidat de aderare la UE. Nici nu poate fi altfel, guvernanţii trebuie să demonstreze prin ceea ce fac că există culmi pe care Republica Moldova trebuie să le cucerească, dar aceasta nu înseamnă că ţara va obţine statutul de candidat.

Părerea analistului este că Moldova, după semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE, va fi îngheţată pentru o perioadă destul de îndelungată în starea de stat asociat cu UE, iar ulterior, probabil, lucrurile pot evolua în sensul în care s-a referit viceministrul de externe, în funcţie de conjunctura geopolitică regională.

„Nu putem ghici cum va fi această conjunctură, favorabilă sau nu. Viceministrul şi-a îndeplinit obligaţiile, iar noi, cetăţenii, cred că putem manifesta o doză de scepticism după ce am văzut modul cum s-a realizat aşa-zisa poveste de succes. Politicienii deja au demonstrat cum pot ei beneficia de mandatul dat de cetăţeni şi cum pot exploata sentimentele cetăţenilor şi aspiraţiile de a se apropia de UE. Ei se acoperă cu aceste aspiraţii şi îşi fac treburile aşa cum cred ei de cuviinţă – privatizează, concesionează şi se îmbogăţesc. Nu cred că se va schimba ceva pe viitor atât timp cât cetăţenii vor trata aceste fenomene cu indulgenţă”, a apreciat analistul.

Igor Boţan spune că, din păcate, partea activă a cetăţenilor părăsesc ţara. Aceasta, în pofida procesului de integrare europeană, devine o regiune deprimantă şi pentru afaceri, şi pentru posibilităţi de viitor. Ce va fi mai departe într-o ţară părăsită de tineri ambiţioşi şi talentaţi putem doar ghici. Analistul consideră că ar fi naiv să credem că putem să ne învăţăm să devenim cetăţeni activi, bine informaţi şi intransigenţi când avem politicieni  care ne cerşesc votul şi mai apoi ne mint.

„Cred că, din păcate, vom trece printr-o perioadă foarte complicată, deoarece ne-am lăsat cu vigilenţa adormită de către cei care ne-au promis integrare europeană, iar sub paravan au făcut ceea ce au crezut că trebuie să facă pentru a se menţine la guvernare şi pentru a se îmbogăţi”, a remarcat Igor Boţan.

Analistul mai crede că la alegerile din 2014 se pot schimba tehnologiile de furt a voturilor, de minţire a cetăţenilor, tehnologii care nu pot fi folosite de către toţi actorii, ci de către cei care ţin puterea, au bănci, surse mass-media, surse care vor putea fi folosite cu multă pricepe pentru a mai obţine un mandat şi pentru a continua să facă ceea ce ştiu mai bine.