Alegerile generale locale sunt compromise de grupări criminale care își coordonează foarte bine acțiunile, iar instituțiile statului nu fac față. O spune liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor. Potrivit lui, după alegeri, 2/3 din populația Republicii Moldova va trăi cu primari controlați din exterior.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele formațiunii a spus că a sperat foarte mult că serviciile speciale ale Republicii Moldova, Comisia pentru Situații Excepționale, Comisia Electorală Centrală, consiliile electorale de circumscripție, dar și organele de drept și urmărire penală vor interveni în vederea deturnării operațiunii speciale care are loc astăzi pe teritoriul țării.
„Situația este excepțional de gravă și eu vin să vă avertizez că după aceste alegeri locale, 2/3 din populația Republicii Moldova va trăi sub proiectele politice dirijate și controlate de crima organizată care este instruită și primește instrucțiuni din afara Republicii Moldova. În primul rând, vorbim despre serviciile secrete ale Federației Ruse, față de care avem toate bănuielile rezonabile posibile și imposibilei că finanțează și mențin controlul asupra grupărilor criminale principale din Republica Moldova”, a declarat Ștefan Gligor.
În opinia sa, gruparea criminală Șor și-a învățat lecțiile din alegerile precedente, când candidații lor au fost eliminați din cursă. Și data această s-a asigurat cu partide clone și așa-ziși candidați independenți, care sunt de rezervă în cazul eliminării unor concurenți electorali. Potrivit lui, este și cazul de la Bălți, unde sunt un șir de candidați controlați de gruparea criminală Șor. Reprezentanții din partidul declarat neconstituțional îi însoțesc nestingherit la întâlnirile cu alegătorii, chiar dacă figurează în dosare penale pe faptul finanțărilor ilegale, a menționat Ștefan Gligor.
„La fel, în municipiul Bălți, a fost trimis de către gruparea criminală Caramalac, la indicația serviciului federal, un oarecare Moroșan Maxim. Este un om extrem de dubios, cu afiliere directă față de Caramalac. Și vreau să vă spun că, atunci când am început să vorbesc despre faptul că gruparea Caramalac este implicată în alegerile locale din Bălți, Grigore Caramalac a încercat să ia legătura cu mine și să mă influențeze în sensul în care le trebuia lor. Același Moroșan a încercat să ia legătura cu mine și să mă convingă cu orice preț să renunț la candidatul Nicolae Grigorișin”, mai spus președintele Partidului Schimbării.
Comisia Electorală Centrală tărăgănează eliminarea din alegerile locale a „exponenților crimei organizate, în primul rând a grupării criminale Șor”, care s-a regrupat foarte repede, dar și candidaților grupării Caramalac. Acestea au acces la finanțare ilegală nelimitată, a mai spus Ștefan Gligor, care le-a cerut organelor electorale excluderea din cursa electorală a reprezentanților „grupărilor criminale Șor și Caramalac”.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.