logo

După 15 ani de violență domestică: „Viața mea a început cu adevărat când am plecat”


https://www.ipn.md/ro/dupa-15-ani-de-violenta-domestica-viata-mea-a-7967_1109922.html

După ani de umilințe și suferințe, o mamă a trei copii a reușit să pună capăt violenței domestice. În vara anului 2023 a găsit puterea de a pleca de lângă soțul agresiv și a început o viață nouă, fiind ajutată de organizația AO Help. Povestea Ilenei, împărtășită corespondentului IPN, este un exemplu de curaj și speranță tuturor femeilor care se confruntă cu abuzuri.

„Am crescut într-o familie vulnerabilă. Părinții mei adoptivi nu s-au purtat bine niciodată cu mine, dar visam să am o familie a mea. După ce am terminat nouă clase, sperând că voi găsi liniștea pe care mi-o doream atât de mult, m-am căsătorit. Aveam 17 ani. Eram o copilă când am devenit mamă pentru prima dată”, ne împărtășește Ileana.

Soțul femeii era agresiv de la începutul căsniciei. „Credeam că, odată cu trecerea timpului, lucrurile se vor schimba, dar nimic nu s-a îmbunătățit. Pe tot parcursul mariajului, el m-a agresat fizic și psihologic. Părinții mei adoptivi știau despre abuzuri, dar nu mi-au luat niciodată apărarea. Mereu auzeam de la toți că nu sunt bună de nimic. Când încercam să vorbesc cu cineva despre durerea mea, eram judecată și mă simțeam obligată să rabd în tăcere”, ne spune Ileana.

Suferințele au continuat ani la rând. „În 2013, mi-am pierdut unul dintre copii, - toți m-au considerat vinovată. În 2014, am născut un alt copil, care avea probleme cronice de sănătate. Și de această dată, am fost umilită, fiind acuzată că sunt o mamă rea. De la o zi la alta, viața alături de soțul meu devenea tot mai grea. Certurile și violența erau constante, iar eu mă rugam să vină ziua în care să scap de bătăi și umilințe”, ne mărturisește Ileana.

Momentul decisiv a venit în iunie 2023, când a decis să rupă lanțurile abuzului. „După 14 ani de suferință, am luat decizia să plec de lângă soțul meu. Cu sprijinul Dianei Cebotari și al organizației AO Help, am reușit să mă eliberez. Am plecat împreună cu cei trei copii ai mei. Îmi era teribil de frică, mai ales că mă temeam că soțul va veni să-mi ia copiii. Pe 5 iunie, eram deja în siguranță la Casa Păcii, un refugiu care mi-a oferit adăpost și liniște”, povestește Ileana.

Procesul de adaptare a fost dificil pentru Ileana. „Nu puteam dormi nopțile, plângeam și mă temeam de tot ce era nou: loc străin, oameni străini. Ani de zile am trăit în frică și umilință, iar acum îmi doream doar liniște și siguranță. La Casa Păcii am găsit sprijinul de care aveam nevoie. Nimeni nu m-a judecat, iar copiii mei s-au liniștit treptat. Pentru prima dată am simțit că dorm fără griji și că nimeni nu îmi face rău”, mărturisește Ileana.

Pe lângă cazare și hrană, femeia și cei trei copii ai săi au beneficiat de sprijin psihologic și juridic. „Un psiholog venea de două ori pe săptămână. Psihologul mă încuraja să încep o viață nouă și să privesc spre viitor. De asemenea, organizația m-a ajutat cu un avocat. Elena Cojocari m-a reprezentat în toate ședințele de judecată”.

Astăzi, Ileana și copiii ei trăiesc într-o casă nouă și afirmă că se simte liniștită și în siguranță. Deși rănile trecutului sunt greu de vindecat, este tot mai hotărâtă și are un sfat pentru femeile care se află în situații similare: „Nu suportați violența. Nu meritați să trăiți în frică. Cereți ajutor și aveți încredere că există o viață mai bună dincolo de abuz”.

Evadarea Ileanei a fost posibilă datorită asistenței oferite de echipa AO Help. „În 2023, am intervenit pentru a o ajuta să iasă dintr-o situație de abuz, împreună cu cei trei copii ai săi. Ne-a contactat din raionul Rîșcani, cerând ajutor. Din partea noastră a beneficiat de cazare, asistență psihologică și monitorizare, iar suportul juridic i-a fost oferit de Centrul de Drept al Femeilor (CDF). Ulterior, am organizat un eveniment de colectare de fonduri, pentru a-i cumpăra o locuință, iar cu sprijinul Coaliției Naționale acest obiectiv a fost atins. Tot prin intermediul coaliției, femeia a primit un grant care i-a permis să urmeze cursuri de bucătar. A trăit în abuz timp de 15 ani. Îmi amintesc cât de bulversată era în primele zile la Casa Păcii. Nu știa cum e să dormi fără teamă, fără să auzi țipete. Astăzi, însă, trăiește în liniște, în casa ei, împreună cu cei trei copii. Este o femeie puternică, care a reușit să-și refacă viața”, a declarat pentru IPN directorul AO Help, Diana Cebotari.

În primele zece luni ale acestui an, 21 de femei au murit agresate de soți, arată datele oficiale prezentate de autoritățile în domeniu la începutul campaniei naționale împotriva violenței.