După 11 ani de umblat prin judecăţi o femeie de afaceri reuşeşte la CEDO condamnarea Guvernului RM
https://www.ipn.md/ro/dupa-11-ani-de-umblat-prin-judecati-o-femeie-de-afaceri-reuseste-la-cedo-condamn-7967_974344.html
Guvernul R. Moldova a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor la un proces echitabil şi la proprietate. CEDO a făcut publică la 3 martie 2009 o hotărâre în acest sens în cazul femeii de afaceri Eugenia Duca şi fiicei sale Doina Duca împotriva R. Moldova.
Janeta Hanganu, avocatul Eugeniei Duca la CEDO, a comunicat miercuri, 4 martie, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo că dosarul Eugeniei Duca a început încă în anul 1998 împreună cu foştii săi asociaţi în compania Chris SRL, soţii Andoni. Din 1998 până în anul 2000, în instanţele naţionale s-a derulat prima rundă de proceduri judiciare, în urma cărora Eugenia Duca a câştigat procesul şi a fost recunoscută ca şi acţionar majoritar al acestei societăţi. După numeroase cereri de revizuire, în anul 2006, soţii Andoni au reuşit să obţină o revizuire a acelei hotărâri pe diferite motive, pe care CEDO le-a considerat ulterior drept nefondate. La 27 noiembrie 2006, Plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a adoptat o hotărâre prin care a revizuit hotărârea definitivă din anul 2000.
CEDO a constatat că anularea acestei hotărâri a fost o încălcare a art. 6 al Convenţiei europene a drepturilor omului – dreptul la un proces echitabil şi a art. 1 al Protocolului la Convenţie – dreptul la proprietate. „Această încălcare este foarte gravă deoarece a fost comisă de către tot completul de judecători ai CSJ. Faptul că toţi 49 de judecători din care este compus Plenul au fost complici în această încălcare arată în mod repetat cât de gravă este situaţia sistemului judecătoresc în R. Moldova”, a declarat Janeta Hanganu.
Avocatul Eugeniei Duca în instanţele naţionale, Igor Domnicu, a menţionat că această decizie unanimă a Plenului CSJ „demonstrează că sistemul judecătoresc din Moldova este unul totalitar, unde toate hotărârile importante se iau doar la indicaţia preşedintelui CSJ sau preşedinţilor colegiilor penale, administrative şi economice”. Avocatul susţine că sistemul judecătoresc necesită a fi reformat.
CEDO a constatat că soţii Andoni nu au încercat să repare o eroare judecătorească, ci să reexamineze fondul cauzei, iar CSJ a admis în mod ilegal această cerere de revizuire. CEDO, de asemenea, a considerat ieşit din comun faptul că CSJ a admis cererea soţilor Andoni pe simplu fapt că aceştia au depus o cerere la CEDO. Curtea de la Strasbourg a remarcat că într-o situaţie similară, în cauza Moldova-Hidromaş vs. Moldova, CSJ a refuzat revizuirea unei cauze pe motiv că dosarul era examinat la CEDO.
În hotărârea sa, CEDO constată doar încălcarea drepturilor, dar nu obligă la plata unor despăgubiri. Totodată, curtea a încurajat părţile să ajungă la o înţelegere amiabilă în termen de 3 luni. Avocaţii spun că este foarte dificil acum de cuantificat suma prejudiciilor materiale. Iniţial reclamantele au înaintat pretenţii de 150 mii euro, valoare unui imobil înstrăinat, 3 mii euro – prejudicii morale şi restituirea cheltuielilor de judecată.
Eugenia Duca susţine că nu urmăreşte restituirea prejudiciilor materiale, ci îşi doreşte să se facă dreptate şi să fie trase la răspundere toate persoanele corupte implicate în acest caz. „Eu demult nu lupt pentru proprietate, ci pentru demnitate”, a spus ea. Femeia de afaceri spune că nu a existat nici un act juridic, care să confirme că soţii Andoni au devenit acţionari majoritari ai SRL-ului. „În schimb, pe parcurs au apărut multe acte falsificate, recipise, expertize, martori cumpăraţi, anchetatori, procurori şi judecători corupţi”. Eugenia Duca spune că şi-a dat seama că justiţia moldovenească „este o maşinărie bine pusă la punct, o mafie, o reţea, care expropriază cetăţenii, împart averea între membrii ei şi apoi după deciziile CEDO plăteşte statul din contul tuturor cetăţenilor”.
„Cazul meu este creaţia justiţiei moldave. A durat 11 ani. 11 ani de calvar, 11 ani pe aceeaşi cauză, cu aceleaşi personaje şi acelaşi obiect de litigiu. O cauză care a generat 68 de dosare penale şi civile. 11 ani plini de revizii, detenţie, o arestare ilegală, patru reţineri, o tentativă de omor – o grenadă aruncată în apartament, o tentativă de răpire a nepotului”, a spus Eugenia Duca.
În prezent, ramificaţii ale acestui litigiu sunt examinate în instanţele naţionale. Eugenia Duca şi avocaţii săi speră că hotărârea CEDO va influenţa mersul acestor procese.