Accesul la finanțare este cea mai mare problemă cu care se confruntă antreprenorii din Republica Moldova. O spune directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea. Potrivit șefului ODA, Guvernul vine să sprijine antreprenorii în contractarea creditelor investiționale prin intermediul programului 373. Programul oferă beneficiarilor credite mai ieftine, cu o perioadă de grație de până la 3 ani. Dumitru Pîntea spune că de la lansarea programului, 20 de antreprenori deja au contractat credite preferențiale de la băncile comerciale din țară, notează IPN.
Potrivit șefului ODA, majoritatea antreprenorilor din Republica Moldova spun că imposibilitatea de a accesa credite la dobânzi avantajoase reprezintă un impediment în dezvoltarea afacerilor. În acest context, Guvernul a lansat programul 373, care a devenit accesibil din 1 iunie.
„Antreprenorii autohtoni de-a lungul timpului au tot invocat problema accesului la finanțare. Accesul la finanțare a fost văzut tot timpul ca o constrângere majoră în dezvoltarea afacerilor. Banii tot timpul au fost scumpi în Republica Moldova. Respectiv, dobânzi de 10% când ai un profit mic sunt greu de susținut. Pe de altă parte, era și problema gajului, trebuie să pui încredere la dispoziția băncilor ca să accesezi aceste resurse. Un al treilea impediment erau resursele pe termen lung. Când vrei să dezvolți o afacere și ai un proiect investițional, e nevoie de bani lungi. Băncile nu prea au resurse cu termen de maturitate îndelungat, respectiv nu pot acorda credite pe 10 ani. În acest an Guvernul, prin intermediul ODA, vine cu instrumente care pot să rezolve aceste probleme”, a spus Dumitru Pîntea în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Pentru a beneficia de credite avantajoase în cadrul programului 373, antreprenorii trebuie să prezinte la bancă un plan eligibil de investiții și să aibă o contribuție proprie la programul investițional de 10%. Programul 373 prevede subvenționarea creditelor de până la 15 milioane de lei sau echivalentul în valută străină, pe un termen maxim de până la 7 ani.
„În ceea ce privește gajul, ODA administrează Fondul de Garantare a Creditelor, un fond puternic capitalizat cu suportul Băncii Mondiale care are capacitatea de a garanta un portofoliu semnificativ de credite. Garanțiile pe care le emite ODA pot ajunge până la 80% din valoarea creditului garantat. O altă problemă este că creditele sunt scumpe. Și aici Guvernul a intervenit prin intermediul programului 373 care vine să reducă costul dobânzilor. Dacă e vorba de euro, dobânda e 3%, dacă e vorba de lei, dobânda e 7% și e vorba de o perioadă maximă de grație de până la 3 ani. Antreprenorii vor avea dobânzi de 3% în euro și 7% în lei. Tot ce depășește aceste plafon va fi compensat de stat. Asemenea condiții financiare nu au mai existat în Republica Moldova, sunt cele mai bune condiții pentru a accesa credite investiționale. Până în prezent avem 20 de beneficiari care deja au contractat credite în programul 373”, a mai spus directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Potrivit regulamentului programului 373, fiecare proiect investițional este evaluat în baza gradului de inovare, a potențialului economic, a sustenabilității și a impactului verde. Un credit este eligibil când cumulează cel puțin 60% din criteriile stabilite în cadrul Programului.