Dumitru Diacov: Când fiecare cetăţean de pe malul drept va simţi că trăieşte mai bine, rezolvarea problemei transnistrene va fi o chestiune reală şi foarte apropiată. Sondaj Info-Prim Neo
https://www.ipn.md/ro/dumitru-diacov-cand-fiecare-cetatean-de-pe-malul-drept-va-simti-ca-traieste-mai--7965_969919.html
Agenţia de ştiri Info-Prim Neo desfăşoară un sondaj de opinie printre lideri ai formaţiunilor politice, exponenţi ai societăţii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cât mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situaţiei existente. Tuturor participanţilor le-au fost adresate aceleaşi două întrebări. De data aceasta răspunde la ele Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM).
[ - Cum vede organizaţia pe care o conduceţi soluţionarea diferendului transnistrean? În ce formă, prin ce mecanisme şi în ce termeni este aceasta posibilă?]
- Ceea ce se construieşte ani de zile poate fi distrus peste noapte. Însă ceea ce se distruge ani în şir nu poate fi refăcut uşor şi repede. Acest adevăr este perfect valabil şi în cazul conflictului transnistrean. Problema Transnistriei există de circa 16 ani. Oricât ne-ar displăcea nouă, celor de la Chişinău, urmează să recunoaştem, că pe malul stâng în această perioadă s-a format un quasi-stat cu toate instituţiile şi serviciile respective. Dar şi mai grav este că acolo a crescut o nouă generaţie care niciodată nu a trăit în statul integru R. Moldova. Lumea de pe malul stâng, chiar dacă nu este mulţumită de situaţia în care s-a pomenit, totuşi trăieşte de ani de zile cu anumite legi, în anumite condiţii sociale. S-au deprins cu sistemul de învăţământ de acolo, cu sistemul bancar, cu serviciile comunale, etc. Majoritatea din ei privesc la viaţa de pe malul drept ca la ceva străin. Şi aici este cea mai complicată şi cea mai dificilă problemă care urmează a fi rezolvată.
Se impune elaborarea unui plan foarte vast, detaliat, ramificat de apropriere a populaţiei de pe ambele maluri. Sunt necesare programe de lungă durată şi etapizate de compatibilizare a diferitor instituţii şi domenii ale vieţii sociale, economice şi politice din raioanele de est ale ţării noastre cu restul teritoriului. În viziunea PDM, sarcina principală a Ministerului Reintegrării ar fi tocmai elaborarea şi coordonarea acestor programe cu alte ministere şi instituţii. Însă ministerul dat s-a transformat într-un grup de pregătire şi menţinere într-o stare latentă a aşa-zisului proces de negocieri. Bineînţeles, că nu subestimăm necesitatea dialogului în formatul 5+2, dar suntem foarte îngrijoraţi că toate eforturile menite să soluţioneze problema transnistreană se limitează doar la tratative, iar problema recuceririi încrederii populaţiei rămâne în afara atenţiei statului. Ca de exemplu, nu avem astăzi măcar o emisiune specială la televiziunea publică menită să informeze corect cetăţenii noştri de pe malul stâng. Dar principala soluţie, de altfel cea mai eficientă, rămâne rezolvarea problemelor la Chişinău. Este arhi-evident, că atunci când în raioanele de pe malul drept se va schimba viaţa spre bine, când veniturile cetăţenilor vor creşte în mod real, dar nu doar în documentele şi declaraţii ale Guvernului, când vor veni în mod vizibil investiţiile străine, când se va relansa industria, când se va moderniza agricultura, în fine, când fiecare cetăţean de pe malul drept va simţi că trăieşte mai bine, vă aducem toate asigurările, că în pofida tuturor împotrivirilor „elitei” de la Tiraspol, rezolvarea problemei transnistrene va fi o chestiune reală şi foarte apropiată. Deoarece atunci, vom obţine susţinerea categorică a întregii populaţii de pe malul stâng, chiar şi a celor care, după cum am zis, nu au trăit niciodată în statul integru R. Moldova.
[ - În opinia dvs., pe cât de eficiente şi de adecvate situaţiei create sunt acţiunile pe care le întreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Când credeţi că pot da rezultate eforturile depuse de autorităţi şi la ce rezultate ne putem aştepta?]
- PDM permanent şi consecvent şi-a exprimat susţinerea tuturor iniţiativelor şi propunerilor menite să contribuie, fie şi în cea mai mică măsură, la soluţionarea diferendului transnistrean, de la cine nu ar veni aceste iniţiative. În acest sens, noi salutăm şi susţinem încercările de ultimă oră ale guvernării de a impulsiona şi a dinamiza procesul reglementării problemei transnistrene. Chiar dacă suntem perfect conştienţi şi convinşi de faptul că guvernarea este, în primul rând, preocupată de scopuri electorale şi păstrarea puterii, PDM va susţine şi este gata să contribuie la implementarea oricărui plan sau program de soluţionare a conflictului, dacă el este de natură să ofere perspective şi să ne aducă la rezultate reale.
Aici însă, pentru PDM sunt două condiţii de principiu, la care nu vom renunţa în nici un caz:
- Orice plan, orice acord, orice document, în problema transnistreană poate fi acceptat şi susţinut, doar dacă este discutat şi acceptat de către toate părţile componente ale formatului 5+2. Deciziile luate trebuie să ducă la consolidarea statului şi nu la slăbirea lui. Nu vom accepta nici cea mai mică lipsă de transparenţă, nici un fel de tratative şi înţelegeri separate, fiindcă suntem ferm convinşi că ele, prin definiţie, nu pot contribui la rezolvarea problemei, dar pot doar s-o agraveze, aşa cum s-a mai întâmplat.
- Oricare ar fi modalitatea de reglementare a diferendului transnistrean, nu putem să ne permitem să renunţăm la principiile constituţionale, la suveranitatea şi integritatea ţării noastre. Nu pot fi acceptate nici un model, nici o schemă de reîntregire a ţării, care eventual poate înrăutăţi situaţia de pe un mal sau altul. Nu putem să ne permitem să rezolvăm problemele unei părţi ale ţării din contul altei părţi, ale raioanelor de est din contul celor din vest, precum şi viceversa.
În acelaşi timp, sinceri fiind, privim foarte sceptic la declaraţiile de ultimă oră ale guvernării de a soluţiona problema transnistreană într-un timp scurt, chiar până la alegerile din 2009. Avem mari îndoieli că o problemă atât de serioasă poate fi realizată într-un stil propagandistic, în termeni record, aşa cum încearcă să ne convingă astăzi guvernarea comunistă. Aşa că rămânem la convingerea că majoritatea acţiunilor pe care le întreprinde actuala conducere a statului, unele destul de spectaculoase de altfel, cum ar fi întâlnirea recentă dintre Igor Smirnov şi VladimirVoronin, au, totuşi, în primul rând menirea de a pregăti Partidul Comuniştilor pentru campania electorală, încercând de a dezorienta alegătorul şi în această problemă extrem de importantă pentru ţară – situaţie extrem de regretabilă, deoarece, în convingerea noastră, acum trecem printr-un moment foarte propice, din punct de vedere geopolitic de a schimba spre bine mersul soluţionării acestui conflict atât de dureros şi important pentru ţara noastră.