Drumurile de iarnă sunt periculoase pentru participanţii la trafic
https://www.ipn.md/ro/drumurile-de-iarna-sunt-periculoase-pentru-participantii-la-trafic-7967_980073.html
Pentru a reduce riscul de accidente, conducătorii auto urmează să adopte câteva măsuri speciale de şofaj în condiţiile în care iarna îşi arată colţii. Astfel, toţi şoferii trebuie să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic, indiferent dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei, gheată, zăpadă bătătorită, mâzgă, spune Inspectorul superior al Direcţiei Poliţia Rutieră, maiorul Ion Roşcovanu.
El a comunicat pentru Info-Prim Neo că numărul extrem de mare de tamponări de automobile, petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, a fost cauzat de condiţiile climaterice şi neadaptarea vitezei la aceste condiţii rutiere dificile.
Sursa citată susţine că şoferii trebuie să cunoască câteva reguli importante ale conducerii pe timp de iarnă. Printre acestea un loc aparte revine distanţei între unităţile de transport, care trebuie să fie mai mare pe carosabilul lunecos. În acelaşi timp, viteza de deplasare trebuie să fie mai mică decât în condiţiile naturale favorabile atât pentru a evita coliziunea între maşini, cât şi pentru a evita frânări bruşte, care ar cauza deraparea unităţii de transport.
Ion Roşcovanu atenţionează asupra acţionării ştergătoarelor de parbriz înaintea întâlnirii cu autovehiculele ce vin în faţă, fiindcă doar câteva momente fără vizibilitate pot deveni fatale.
O altă regulă importantă de care trebuie să ţină cont şoferii este să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare, iar în condiţii de zăpadă şi polei „să uite” de pedala de frână şi să folosească frâna de motor. Pe un astfel de carosabil este periculoasă executarea concomitentă a virării şi frânării.
Sursa citată avertizează şoferii care pornesc iarna la drum să verifice sistemul de frânare şi de direcţie, să se asigure de buna funcţionare a sistemelor de climatizare, să folosească cauciucuri speciale, să aibă în portabagaj lopată, cablu pentru remorcă, să se echipeze corespunzător cu haine calde, să aibă un minim de alimente şi băuturi calde.
Pietonii, chiar dacă traversează strada regulamentar pe marcaj, trebuie să se asigure de mai multe ori că nu sunt supuşi riscului de a fi loviţi de un automobil, conducătorul căruia ar putea ignora semnele circulaţiei rutiere. În acelaşi timp, pietonii trebuie să ştie că ei se opresc mai uşor decât un automobil în condiţiile dificile de drum, a mai spus maiorul Ion Roşcovanu.