Drepturile bătrânilor vor fi apărate de o nouă structură neguvernamentală
https://www.ipn.md/ro/drepturile-batranilor-vor-fi-aparate-de-o-noua-structura-neguvernamentala-7967_997037.html
Sindicatul „Mişcarea pentru Dreptate” este o nouă structură care se va implica în reglementarea problemelor persoanelor de vârsta a treia din Republica Moldova. Sindicatul a fost constituit la 7 aprilie curent şi va activa iniţial în raioanele din ţară cu cea mai numeroasă populaţie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit preşedintelui sindicatului, Ana Tcaci, iniţiativa de crea o astfel de structură a fost determinată de modul în care sunt trataţi astăzi pensionarii în Republica Moldova. „Inechitatea socială şi privilegiile pe care le au doar cei care au lucrat prin birouri toată viaţa ne obligă să începem a face noi dreptatea”, a declarat Ana Tcaci, miercuri, la o conferinţă de presă.
La implementarea ideii au participat pensionari şi veterani ai muncii din municipiul Bălţi, raioanele Cahul, Edineţ, Briceni, Basarabeasca şi Soroca. „Acum avem reprezentanţi doar în raioanele cu densitatea cea mai mare, pentru că suntem la etapa iniţială, dar plănuim să ne extindem activitatea în toate localităţile Moldovei”, a menţionat preşedintele Sindicatului „Mişcarea pentru Dreptate”.
„Cei care au muncit o viaţă întreagă sunt sărăci lipiţi pământului, iar cei şmecheri au putut să-şi asigure o pensie onorabilă. Fiecare al treilea pensionar din Republica Moldova se află în pragul sărăciei, 94% din pensionari au o pensie mai mică de 1000 de lei”, a declarata Ana Tcaci.
Scopul sindicatului este apărarea drepturilor pensionarilor. În program sunt preconizate proiecte speciale care vor fi coordonate cu Parlamentul şi Guvernul, oferind posibilitatea persoanelor apte de muncă să lucreze s pre binele societăţii şi a lor personal, a mai spus liderul sindical.
Printre proiectele preconizate spre realizare se numără deschiderea unei săli de sport pentru pensionari în municipiul Chişinău, deschiderea unor ateliere speciale în care pensionarii s-ar putea implica, de exemplu atelier de broderie sau de prelucrare şi uscare a fructelor etc. În acelaşi program sunt prevăzute activităţi culturale pentru bătrâni, concerte şi cenacluri în cadrul cărora bătrânii vor fi consultaţi gratuit de medici din diferite domenii.
Astăzi numărul pensionarilor se estimează la 620 de mii, iar pensia de vârstă, constituie în medie 900 de lei. Cei care au muncit în sectorul agrar primesc o pensie care puţin depăşeşte suma de 500 de lei. În acelaşi timp, pensiile demnitarilor se ridică la peste 6 mii de lei.