logo

Dreptul de a decide asupra veniturilor APL este exclusiv al consiliilor locale


https://www.ipn.md/ro/dreptul-de-a-decide-asupra-veniturilor-apl-este-exclusiv-7967_1088002.html

Veniturile administrațiilor publice locale sunt venituri proprii și dreptul de a decide asupra lor este exclusiv al consiliilor locale. Administrațiile publice locale trebuie să aibă dreptul de a ajusta valoarea impozabilă a bunurilor imobiliare și a impozitelor funciare, notează primarul satului Feștelița din raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu. Faptul că astăzi pentru o mie de hectare o primărie încasează din impozitul funciar aceeași bani ca valoare ca și în 1999, când a fost introdus Codul Fiscal, este reflecția „ipocriziei totale a tuturor guvernărilor”, a remarcat edilul în cadrul unei dezbateri publice organizate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Nicolae Tudoreanu a menționat că actuala guvernare ar fi putut rezolva anumite probleme cu care se confruntă administrațiile publice locale. De exemplu, ar fi putut să consolideze baza fiscală pentru anul 2022. Și dacă această simplă modificare la legislația fiscală s-ar fi făcut, problema respectivă putea fi rezolvată. Din 1 ianuarie, ar fi putut să fie colectate mai multe venituri pe proprietate. Realitatea însă este că astăzi o primărie cheltuiește mai mulți bani pentru salarizarea angajaților responsabili de colectarea acestor impozite și taxe decât încasările propriu-zise.

În cazul Primăriei Feștelița, acum patru ani, a fost ajustată valoarea impozabilă a bunurilor imobiliare și acum se colectează nu zece mii, dar 125 de mii de lei. „Și așa s-ar fi întâmplat și cu impozitul funciar, pentru că pentru o mie de hectare să încasezi o sută de mii de lei, bani care costă cât costau în 1999, când a fost introdus Codul Fiscal în Republica Moldova, este o ipocrizie totală pentru toate guvernările și pentru guvernarea actuală. Am avut un an agricol destul de bun și a fost timpul să ajustăm aceste impozite”, explică primarul.

El a mai spus că se anunță „avalanșe de proiecte finanțate de partenerii de dezvoltare”. „De unde să ia administrațiile publice locale contribuții proprii? Și-a pus cineva întrebarea?”. În opinia sa, impozitul funciar ar fi putut rezolva în mare parte această problemă. Dar aceste ajustări nu se vor face, pentru că urmează un an electoral. Nimeni nu va dori să-și asume taxe mai mari într-un an preelectoral, a remarcat primarul.  

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU debates café: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.