Grupul de iniţiativă pentru crearea partidului politic „Dreapta” constată că cea mai mare problemă a Republicii Moldova este corupţia şi îi sugerează guvernării să invite specialişti anticorupţie din România. Ex-deputata Ana Guţu, membră a grupului de iniţiativă, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că nu degeaba mai mulţi cetăţeni şi experţi din Moldova, dar şi europarlamentara Monica Macovei au folosit în discursuri formula: „DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie din România n.r.) trece Prutul!”.
Decizia de a crea o nouă formaţiune politică s-a luat săptămâna trecută, dar s-a copt mai multe luni, spune Ana Guţu. Noul partid îşi propune reunificarea celor două state româneşti, Republica Moldova şi România, iar pentru aceasta, Moldova trebuie să se schimbe la faţă, în primul rând prin eradicarea corupţiei. În acest context, Parlamentului i se cere să pună în fruntea Procuraturii Generale procurori din România. Guvernului i se cere să invite specialişti anticorupţie de la DNA, care să activeze în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie la Chişinău. Preşedintelui Nicolae Timofti i se cere să le acorde în regim de urgenţă acestor procurori şi specialişti cetăţenia Republicii Moldova.
Grupul de iniţiativă pentru crearea partidului politic „Dreapta” insistă pe demiterea conducerii Băncii Naţionale şi instituirea unui alt consiliu de administraţie, din care să facă parte specialişti români, care să asiste procesul de lichidare a celor 3 bănci problematice – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, iar Parlamentul să adopte un pachet de legi privind transparenţa acţionariatului în băncile moldoveneşti. Ana Guţu este convinsă că, fără aceste minime acţiuni, statul Republica Moldova va fi compromis şi va ajunge în faţa unui colaps economic şi social.
Un alt membru al grupului de iniţiativă, fostul ministru al mediului Gheorghe Şalaru, a dat citire manifestului viitoarei formaţiuni, în care se menţionează că „Dreapta” este un partid patriotic, nu naţionalist, care onorează libertatea şi responsabilitatea, care doreşte o economie liberă, doreşte să combată corupţia şi hoţia şi care priveşte spre Occident.
„Dreapta” mai propune instituirea în Republica Moldova a unui mecanism, asemenea celui din România, de control şi verificare în raport cu UE. Formaţiunea îşi propune să promoveze în Moldova valorile româneşti şi cele europene, susţinând că pericolul extern pentru ţară vine dinspre Est.
Grupul de iniţiativă urmează să lanseze în curând procedurile de înregistrare a noului partid, prin colectarea de semnături şi organizarea unui congres, cu ulterioara depunere a actelor la Ministerul Justiţiei.