logo

Dramaturgia basarabeană este prezentată într-o expoziție la Biblioteca Națională


https://www.ipn.md/ro/dramaturgia-basarabeana-este-prezentata-intr-o-expozitie-la-biblioteca-7967_1103879.html

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova poate fi vizitată expoziția „Dramaturgi basarabeni contemporani”. Vernisajul marchează traseul dramaturgiei în perioada de la sfârșitul secolului al XX-lea până în timpul de astăzi și reflectă o imagine cât mai completă a fenomenului literar din Republica Moldova, transmite IPN.

Expoziția cuprinde cărți, publicații seriale – din colecțiile BNRM și prezintă biografiile și operele dramaturgilor ale căror lucrări au fost dramatizate. Publicațiile sunt sistematizate în câteva compartimente. Primul este „Generația de aur în dramaturgia basarabeană contemporană”, care reflectă operele de o mare energie spirituală ale lui Ion Druță, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi, cu piesele „Păsările tinereții noastre”, „Doina”, „Casa mare” etc. De asemenea, este vorba despre Dumitru Matcovschi și Aureliu Busuioc cu piesele „Pomul vieții”, „Cântec de leagăn pentru bunici”, „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Și sub cerul acela”. Tot aici sunt prezentate cunoscutele piese „Minodora”, „Oltea”, „Vin, femei și tot ce vrei” de Andrei Strâmbeanu, piesele dramaturgilor Andrei Burac, Gheorghe Calamanciuc, Nicolae Esinencu.

Dramaturgia pentru copii este reprezentată de Iulian Filip cu piesele „Comoara tâlharului si Pălăriuța-Oranj”, „Moara cu plăcinte” și Gheorghe Calamanciuc cu culegerea „Teatrul pentru copii”.

Un alt compartiment este „Dramaturgia autohtonă postmodernistă” ce aduce un suflu nou prin piesele lor, reflectând realitatea basarabeană. Dialogul viu al dramaturgiei contemporane cu tradiția și inovația a stimulat funcționarea eterogenității. Amalgamul genurilor și al speciilor literare este astfel una dintre caracteristicile acestor autori dramatici. Aici se regăsesc autorii post moderniști care s-au ancorat în procesul dramaturgic, precum: Constantin Cheianu cu antologia „Teatru”, care înserează cele mai valoroase piese, Val Butnaru cu antologia „Cum Eclesiastul discută cu Proverbele”, Dumitru Crudu cu piesele „Oameni ai nimănui”, „Salvați Bostonul” și „Crimă sângeroasă din stațiunea violetelor”. Din colecția ,,Cântăreața cheală” sunt etalate cărțile Irinei Nechit ,,Proiectul unei tragedii” și „Maimuța în baie”, a Mariei Șleahtițchi și Nicolae Leahu „Cvartet pentru o voce și toate cuvintele”. În aceeași colecție au apărut și cărțile lui Nicolae Negru „Realitatea violetă”, „Revine Marea Sarmațiană și ne întoarcem în Carpați”, „Minte-mă, minte-mă…” etc.

Compartimentul „Dramaturgia basarabeană în critica literară din Republica Moldova” aduce în vizor lucrările lui Anatol Moraru despre dramaturgii Ion Druță, Dumitru Matcovschi, lucrările lui Mircea V. Ciobanu despre Aureliu Busuioc. După spusele scriitoarei Irina Nechit, piesele lor au provocat o undă de șoc în dramaturgia basarabeană, fiindcă scot în prim plan omul nu partidul și strădania omului de a-l găsi pe Dumnezeu. Criticul de teatru Valentina Tăzlăuanu și scriitoarea Irina Nechit semnează articole de analiză și critică în culegerile „Dramaturgia sec. XX” și „Dramaturgia sec. XXI”.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 10 aprilie - 10 iunie 2024.