logo

Dragoș Tudorache: Pe UE nu o interesează orientarea politică a candidatului care va câștiga scrutinul prezidențial


https://www.ipn.md/ro/dragos-tudorache-pe-ue-nu-o-intereseaza-orientarea-politica-7965_1077011.html

Uniunea Europeană așteaptă de la Republica Moldova ca alegerile prezidențiale din 1 noiembrie să fie libere, corecte și cu acces liber și egal pentru toți concurenții politici. De asemenea, pe UE nu o interesează orientarea ideologică sau politică a candidatului care va câștiga scrutinul prezidențial, e o decizie pe care o va lua electoratul moldovean. Totodată, ritmul în care va fi accesibilă asistența financiară Moldovei, nu depinde de cel care va câștiga președinția, ci exclusiv de îndeplinirea condiționalităților și agendei de reforme. Declarații în acest sens au fost făcute de europarlamentarul Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Europarlamentarul a remarcat că utilizarea resurselor administrative de către candidați în alegeri este o problemă serioasă nu doar în Moldova, ci peste tot în lume, inclusiv în unele sate UE. „Folosirea resurselor administrative în folosul unui anumit candidat este împotriva legii”, consideră el.

Campania pentru alegerile prezidențiale, în opinia sa, este un test al democrației și al angajamentului politic pe care Moldova și l-a luat față de valorile europene. În acest context, nu e vorba doar de felul în care sunt folosite resursele administrative, ci și de liberul acces la canale media, prezentarea publică a fiecărui candidat și acces legal și liber la resursele de campanie, modul în care sunt sau nu controlate anumite canale de publicare de anumite forțe politice, dar și cadrul legal. „Cei care sunt responsabili de organizarea alegerii sunt responsabili și de corectitudinea rezultatelor obținute”. Europarlamentarul și-a manifestat speranța că Guvernul și președintele, pentru că ei sunt responsabili de organizarea alegerilor, înțeleg, că dincolo de interesul de a câștiga alegerile, există un interes mai mare – a societății moldovenești și a Republicii Moldova să se mențină pe calea funcționării democratice a instituțiilor sale. El spune că, spre regret, Parlamentul European nu a trimis o misiune de observare a alegerilor din cauza COVID-19, dar se va baza pe concluziile și observațiile OSCE-ului și cele ale societății civile.

Dragoș Tudorache a criticat acuzațiile recente ale șefului serviciului rus de securitate Serghei Narîșkin și ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, care au acuzat Occidentul că ar încerca să se implice în alegerile prezidențiale din Moldova. În opinia eurodeputatului, „Rusia este actorul nr.1 în ceea ce privește războiul fake-news-uilor și dezinformării”. Cât privește faptul că apar forțe politice noi pe scena politică din Moldova, unele antieuropene, el a spus că „și asta este o tendință similară în alte părți, de regulă, aceste partide sunt finanțate de Moscova”.

În altă ordine de idei, Dragoș Tudorache, a remarcat că faptele de răpire a cetățenilor moldoveni de regimul de la Tiraspol, nu fac decât să reamintească că acolo există un conflict înghețat, o situație de drept internațional nerezolvată, care trebuie să-și găsească rezolvarea tot în cadrul internațional. În această situație este nevoie de mult calm și înțelepciune în discuțiile care se poartă (dacă se poartă) între Moldova și Tiraspol. Dar aceste acțiuni nu trebuie tolerate pentru că sunt în stare să destabilizeze situația, a opinat europarlamentarul.