Două treimi din populaţia R. Moldova nu au acces la surse sigure de apă potabilă
https://www.ipn.md/ro/doua-treimi-din-populatia-r-moldova-nu-au-acces-la-7967_962129.html
Circa 2,4 milioane de cetăţeni ai R. Moldova, ceea ce constituie peste 67% din populaţia republicii, are nevoie de o asigurare mai bună cu surse sigure de apă, se menţionează în Raportul Global al Dezvoltării Umane 2006, prezentat joi, 9 noiembrie, la Chişinău, de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Raportul intitulat „Dincolo de criza de apă: puterea, sărăcia şi lipsa globală de apă” menţionează exemplul R. Moldova în contextul crizei suportată pe plan mondial „mai ales de oamenii săraci sub privirile celor care posedă tehnologiile şi puterea politică necesare pentru a soluţiona problema”.
Reprezentantul PNUD în Moldova, Steliana Nedera a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că această criză globală de apă nu este provocată de insuficienţa apei, ci de insuficienţa accesului la sursele de apă potabilă. Potrivit recomandărilor raportului, fiecare om trebuie să aibă zilnic acces la cel puţin 20 de litri de apă calitativă, iar statul trebuie să elaboreze strategii naţionale pentru apă şi sanitaţie. De asemenea, raportul adresează recomandări ţărilor donatoare pentru majorarea volumului de asistenţă pentru abordarea problemelor existente în ţările în curs de dezvoltare şi cele în tranziţie.
Raportul situează R. Moldova pe poziţia 114 după Indicele Dezvoltării Umane, într-un clasament compus din 177 de ţări ale lumii. Raportul afirmă că realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) către anul 2015, inclusiv reducerea sărăciei şi foamei, este posibilă prin extinderea accesului la apă de calitate şi sisteme de canalizare.
Autorii raportului pledează pentru conjugarea eforturilor în asigurarea accesului la apă şi sisteme de canalizare pentru toţi prin intermediul strategiilor naţionale şi propun modele de cooperare pentru soluţionarea conflictelor transfrontaliere în gestionarea apei.