logo

Două ONG-uri cer modificarea Constituției pentru consolidarea statalității țării


https://www.ipn.md/ro/doua-ong-uri-cer-modificarea-constitutiei-pentru-consolidarea-statalitatii-tarii-7967_1043250.html

Reprezentanții organizațiilor obștești „Voievod” și „Urmașii lui Ștefan” condamnă inițiativa de modificare a Constituției României în sensul includerii unui preambul care prevede expres că obiectivul de bază al statului român este unirea. În context, organizațiile vin cu propunerea modificării mai multor legi ale Republicii Moldova, implicit a Constituției, astfel încât să fie întărită suveranitatea, independența și integritatea teritorială a statului.

Într-o conferință de presă la IPN, Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, a declarat că decizia corpului de deputați din România arată lipsă de respect față de Republica Moldova și lipsă de respect față de poporul moldovenesc. În aceeași măsură, explică și aplicarea dublelor standarde, atunci când statul român, pe de o parte, recunoaște independența Republicii Moldova, iar pe de altă parte, păstrează ușile deschise ca Republica Moldova să dispară.

O inițiativă propusă de ONG-uri vizează completarea Legii cu privire la asociațiile obștești, astfel încât să nu fie admisă constituirea și desfășurarea activității asociațiilor care subminează suveranitatea și independența Republicii Moldova. Cele două organizații propun să fie modificată și Legea privind administrația publică locală, astfel încât primarii să fie obligați să ia măsuri de interzicere sau de suspendare a întrunirilor care contravin legislației în vigoare.

„Voievod” și „Urmașii lui Ștefan” mai cer să fie modificată legea privind partidele politice. Ei propun în articolul care prevede interzicerea partidelor politice care prin statutul, programul și/sau activitatea lor militează împotriva suveranității, integrității teritoriale a țării, să se introduce textul: „ împotriva principiului statului de drept și a independenței Republicii Moldova”. Și Legea privind întrunirile se propune a fi modificată, astfel încât să fie interzise întrunirile și manifestațiile care au drept scop subminarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării.

Cât privește Constituția Republicii Moldova, se cere modificarea articolului 142 (Limitele revizuirii), astfel încât acesta să fie asemănător cu art. 152 din Constituția României, care nu admite punerea la îndoială a independenței, integrității teritoriale, limbii oficiale și caracterului suveran al statului. Actualmente Constituția Republicii Moldova prevede că dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Președintele Mișcării „Voievod”, Nicolae Pascaru, spune că, spre regret, Moldova are un parlament slab, politicieni iresponsabili, care nu au luat la timp decizii în interesul țării și de aceea ea „se înglodă în acest noroi”. „Noi sperăm că parlamentul viitor va aduce oameni care într-adevăr să fie patrioți ai acestei țări și chiar și în alegeri, pe agenda va atrage atenția la aceste valori mai importante cum e suveranitatea, statalitatea, stat modern Republica Moldova”, a menționat Nicolae Pascaru.

„Voievod” și „Urmașii lui Ștefan” vor transmite propunerile de modificare a legislației tuturor fracțiunilor parlamentare, cu excepția PL și PPEM, care, potrivit ONG-urilor „sunt niște partide trădătoare și nu au nimic comun cu interesele naționale ale Republicii Moldova”.