Două ocazii, un singur monument: Ştefan cel Mare primeşte flori de Ziua Victoriei şi Ziua Europei
https://www.ipn.md/ro/doua-ocazii-un-singur-monument-stefan-cel-mare-primeste-flori-de-ziua-victoriei--7967_975477.html
Lumea s-a înghesuit în dimineaţa zilei de 9 mai la monumentul conducătorului medieval al Moldovei Ştefan cel Mare pentru a-şi acorda onorurile, prin depuneri de flori, cu prilejul a două sărbători diferite: Ziua Victoriei şi Ziua Europei.
Primele coroane de flori au fost depuse de preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, şi proaspăt investiţii deputaţi Marian Lupu şi Zinaida Greceanâi. Însoţiţi de un alai numeros, alcătuit din alţi oficiali precum şi veterani ai celui de-al doilea război mondial, cei trei au celebrat astfel Ziua Victoriei împotriva Fascismului, zi marcată cu roşu în calendarul R. Moldova.
La monumentul domnitorului au mai depus flori miniştri, reprezentanţi ai corpului diplomatic, veterani. Preţ de o jumătate de oră cât a durat ceremonia, pe străzile din preajma monumentului circulaţia a fost blocată.
După depunerea de flori, oficialii au urcat în maşini şi au mers spre Memorialul Eternitate, pentru a participa la un miting solemn consacrat Zilei Victoriei.
După plecarea suitei oficiale, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, au depus flori şi membrii Mişcării „Acţiunea Europeană” (MAE).
Anatol Petrencu, liderul MAE, a declarat pentru Info-Prim Neo că formaţiunea marchează Ziua Europei, „aşa cum sărbătoresc şi statele membre ale Uniunii Europene”. „Întrucât R. Moldova pretinde să adere la UE, mişcarea noastră sărbătoreşte Ziua Europei, ceea ce înseamnă 9 mai 1950, nu anul 1945, ce sărbătoresc oficialităţile de aici”, a spus liderul MAE.
Depunând flori la monumentul domnitorului, Anatolo Petrencu a specificat că „Ştefan cel Mare a stat la hotarele Europei şi a păzit-o de invaziile din est”.
Marcată la 9 mai în majoritatea fostelor ţări URSS, inclusiv în R. Moldova, Ziua Victoriei vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, semnată la Berlin seara târziu la 8 mai 1945. Din cauza diferenţei de ore, Moscova, pe atunci capitala URSS, a aflat despre capitulare în primele ore ale zilei de 9 mai.
Cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, omul de stat francez Robert Schuman, ulterior supranumit „tatăl Europei”, şi-a prezentat memorabila propunere de a forma o Europă unită. Ziua Europei este astăzi marcată în toate ţările membre ale UE.