logo

Două filme regizate de Igor Cobîleanski vor fi proiectate la „Seri de Cronograf”


https://www.ipn.md/ro/doua-filme-regizate-de-igor-cobileanski-vor-fi-proiectate-7967_1099186.html

Două filme ale regizorului de film Igor Cobîleanski vor fi proiectate pe 2 septembrie,  în cadrul „Serilor de CRONOGRAF”. Este vorba despre „Afacerea Est” și „Practica”, filme realizate în perioada anilor 2016-2017. Despre aceasta a anunțat însuși regizorul în cadrul conferinței de presă cu genericul „Seri de Cronograf. Perspectivele co-producțiilor cinematografice moldo-românești”, organizată la Agenția de presă IPN.

„Vor fi două filme: „Afacerea Est” și „Practica”, sunt filme realizate în perioada anilor 2016-2017. Primul, probabil puțin mai cunoscut decât cel de-al doilea, fiind un lungmetraj realizat de altfel într-o coproducție româno-moldo-lituaniană. Deci, uite că era și pe atunci posibil acest lucru, deci probabil șansele sunt înzecite de a face coproducții. Și este o comedie scrisă de mine mulți ani în urmă, filmată, cum ziceam, în 2015-2016, lansată, un film care, absolut miraculos, a fost premiat la Festivalul de la Tallinn pentru cel mai bun scenariu și pentru cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor, de fapt, în rol principal”, spune el.

Potrivit lui Igor Cobileanski filmul a circulat destul de mult prin toată Europa, prin altă parte, iar la Chișinău, în acea perioadă, a avut un modest succes. „Este un film realizat prin concursul, cum spuneam, a trei case de producție și probabil de menționat este Alien Film din România, Brio Film din Moldova și Just a Moment din Lituania. Nu durează foarte mult, lumea zice că și râde uneori la el, deci cu mare drag m-aș bucura dacă în seara asta sala s-ar umple și ar râde alături de noi, pentru că și noi, la un moment dat, avem, cum să zic, emoții pozitive atunci când o revedem”, a mai spus Cobîleanski.

Cât despre al doilea film, „Practica”, acesta este un scurtmetraj scris în cadrul unui laborator de scenaristică organizat în cadrul Brio Studio. „Este un scenariu scris de Dima Stoianov, un tânăr curajos pe atunci, acum, din punctul meu de vedere, un foarte bun profesionist deja. Și mi-aduc aminte foarte bine, cumva a fost făcut cu suportul atât al nostru, celor din Moldova, cât și, iarăși, într-o coproducție cu Creative din România. Deci, cumva, tot ce numim noi, sau unde vrem să ajungem astăzi, coproducție între România și Moldova, cu siguranță este posibil, atâta timp cât a fost posibil acum câțiva ani, când lucrurile mergeau cumva mai greu”, a menționat Igor Cobîleanski.

Conferința s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.