logo

Două cazuri de infecție cu virusul West Nile


https://www.ipn.md/ro/doua-cazuri-de-infectie-cu-virusul-west-nile-7967_1107269.html

În Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN), la doi bărbați cu vârste de 39 și, respectiv, 54 de ani. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că ambele cazurile sunt de import, transmite IPN.

Primul bărbat este din municipiul Chișinău, iar în perioada 14 august-6 septembrie s-a aflat în România. Acolo ar fi fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient, care este din orașul Tiraspol, a revenit pe 5 septembrie din Cehia fiind, la fel, înțepat de țânțari. Semnele de boală i-au apărut la întoarcerea în Moldova.

În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu VWN, iar un alt caz a fost în luna august a anului curent.

De la începutul anului curent și până pe data de 5 septembrie, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile. În România, în perioada 3 iunie-5 septembrie, s-au înregistrat în jur de 40 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Patru persoane infectate au murit.

Specialiștii în sănătate publică precizează că virusul West Nile se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, nu și de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră și durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine.

Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice, precum rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii. La apariția semnelor specifice acestei infecții, persoanele sunt îndemnate să se adreseze la medic.