logo

Doua cauze penale în cazul de scurgere de păcură la CET-2


https://www.ipn.md/ro/doua-cauze-penale-in-cazul-de-scurgere-de-pacura-la-cet-2-7967_1024589.html

Procuratura municipiului Chişinău s-a autosesizat şi a pornit două cauze penale pe faptul încălcării regulilor de circulaţie a substanţelor chimice şi tăinuirea datelor despre poluarea mediului. Dosarele au fost deschise după ce Ministerul Mediului a remis informaţia că la CET-2 s-au scurs, timp de câteva zile, 40 de tone de păcură în sol, iar administraţia Termoelectrica ar fi tăinuit acest fapt. La rândul său, întreprinderea neagă că ar fi încercat să muşamalizeze cazul şi precizează că s-a conformat cerinţelor stabilite, fiind întreprinse toate măsurile de rigoare, transmite IPN.

Ministerul Mediului a menţionat că scurgerea necontrolată a păcurii s-a produs în timpul transferului dintr-un rezervor în altul, iar în preajmă se afla un tractor şi fusese săpată o groapă de circa 4 metri, cu o lungime de aproximativ 10 metri şi cu o lăţime de 2 metri. A doua zi dimineaţa, angajaţii Inspectoratului Ecologic de Stat au efectuat un control şi au depistat că groapa fusese aproape în totalitate astupată. În pofida solicitărilor repetate de a evacua solul contaminat, conducerea unităţii CET-2 nu s-a conformat.

Procuratura Generală menţionează că acest incident nu a fost raportat organelor competente, dar a fost tăinuit, factorii de decizie ai centralei de termoficare încercând să muşamalizeze cazul. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii vor investiga toate circumstanţele cazului şi vor stabili, de comun cu specialiştii din cadrul Inspectoratului Ecologic şi Ministerului Mediului, dacă în urma scurgerii combustibilului a fost poluat mediul.

Întreprinderea „Termoelectrica” SA menţionează într-un comunicat de presă, că pe 23 decembrie, în cadrul procesului tehnologic de pompare a păcurii dintr-un rezervor în altul, a avut loc revărsarea a circa 8 tone de păcură, care s-a scurs în captatoarele de păcură special amenajate în jurul rezervorului conform normelor de protecţie în vigoare. În comunicat se precizează că Termoelectrica nu a încercat în niciun fel să muşamalizeze faptul producerii scurgerii, ci s-a conformat cerinţelor stabilite şi a întreprins toate măsurile de rigoare pentru recuperarea păcurii revărsate în captatoarele special amenajate.

Totodată, întreprinderea menţionează că a anunţat Inspectoratul Ecologic de Stat despre scurgere şi că nu există nici un pericol de poluare a mediului înconjurător, tot volumul de păcură fiind scurs în captatoarele de păcură special amenajate în acest sens şi că nu există nici riscuri de producere a incendiilor sau afectării activităţii normale a centralei electrice.