logo

Două cămine pentru studenții vor fi renovate integral anul viitor


https://www.ipn.md/ro/doua-camine-pentru-studentii-vor-fi-renovate-integral-anul-7967_1101770.html

Anul viitor vor fi renovate integral două cămine studențești, unul de la Universitatea de Stat din Moldova și unul de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Despre aceasta a anunțat ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Ministrul a menționat că investițiile pentru fiecare cămin vor constitui câte două milioane de euro. Este vorba despre două cămine care sunt destinate în primul studenților de la profilul pedagogic.

Dan Perciun a reamintit că în luna octombrie au fost alocați 23 de milioane de lei pentru reparația căminelor studențești de la cinci universități. Astfel, anul viitor fiecare instituție va investi până la 5 milioane de lei pentru modernizarea căminelor și pentru a oferi condiții decente studenților.

Ministrul a declarat că, având suportul Băncii Mondiale, au fost alocați 25 de milioane de euro pentru modernizarea a șapte universități și șase colegii pedagogice din țară. Banii sunt oferiți pentru renovări, dotări cu echipamente și creșterea calității studiilor.

„În învățământul vocațional tehnic s-au alocat 35 de milioane de lei pentru renovarea instituțiilor de învățământ. Deci, iarăși, investiții capitale în mare parte, destinate modernizării bazei tehnico-materiale, îmbunătății condițiilor de studiu etc.”, a notat ministrul Perciun.

Potrivit lui, o prioritate pentru MEC a fost și atragerea profesorilor tineri în sistem. În acest sens, la final de an bursele pentru studenții la pedagogie au fost dublate, iar din 1 ianuarie 2024 vor ajunge la aproape 3 500 de lei.