logo

Dosarul transnistrean, discutat la MAE cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE


https://www.ipn.md/ro/dosarul-transnistrean-discutat-la-mae-cu-reprezentantul-special-al-7965_1103207.html

Ultimele evoluții pe dosarul transnistrean au fost discutate la Ministerul Afacerilor Externe cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Discuțiile cu vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, s-au axat și pe pregătirea vizitei în Moldova a președintelui în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Maltei, Ian Borg, transmite IPN.

Au fost trecute în revistă evoluțiile din ultima perioadă în dosarul transnistrean, inclusiv în partea ce ține de aducerea graduală a activității agenților economici din regiune în câmpul legal național, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și contextul regional de securitate.

„În același timp, au fost exprimate îngrijorările față de starea precară a drepturilor omului în raioanele de est ale țării și persecutarea abuzivă a cetățenilor de către Tiraspol, fiind reiterat apelul către Misiunea OSCE în Republica Moldova de a avea o contribuție activă în vederea atingerii unor progrese tangibile pe dimensiunea dată”, se menționează într-un comunicat de presă al MAE.

Ministrul Popșoi a reconfirmat angajamentul ferm al Chișinăului de a promova o reglementare pașnică și politică a conflictului transnistrean, precum și de a păstra o atmosferă de securitate calmă și previzibilă în regiune, inclusiv în cooperare cu partenerii strategici.