logo

Dosarul Rezervaţiei Orheiul Vechi a fost depus la UNESCO


https://www.ipn.md/ro/dosarul-rezervatiei-orheiul-vechi-a-fost-depus-la-unesco-7967_1019621.html

Ministerul Culturii a depus repetat dosarul de înscriere a Rezervaţiei „Orheiul Vechi” pe lista UNESCO. Aceasta este a doua încercare, după ce în 2008 conceptul propus de autorităţi a fost respins, transmite IPN.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a explicat că data trecută Moldova a solicitat includerea rezervaţiei pe lista UNESCO ca patrimoniu natural şi cultural, însă una din organizaţiile subordonate ale UNESCO a conchis că Orheiul Vechi nu se încadrează în conceptul de cadru natural, în schimb ca peisaj cultural, cu vestigiile arheologice şi mănăstirea rupestră pe care o are, se încadrează perfect în cerinţele UNESCO.

„Dosarul nostru şi acţiunile întreprinse de statul Republica Moldova trebuie ajustate la cerinţele pe care ni le impun organizațiile internaţionale, UNESCO în primul rând. Însă dincolo de munca complexă de pregătire a dosarului, trebuie să ne preocupăm de conservarea patrimoniului existent. Dosarul depus de noi a fost acceptat, dar au fost enumerate o serie de solicitări suplimentare pentru ca acestui dosar să i se dea curs. Respectiv, specialiştii din domeniu se preocupă în prezent de colectarea materialului solicitat în vederea completării acestui dosar”, a adăugat ministrul culturii.

Directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, susţine că Rezervaţia „Orheiul Vechi” are şanse să fie inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, dar pe lângă şansele existente, sunt şi probleme care trebuie rezolvate. „Până la venirea comisiei de experţi din partea UNESCO, este cazul ca toate construcțiile şi carierele ilegale din sector să fie demolate şi astupate”, a declarat Ion Ştefăniţă.

Secretarul general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Constantin Rusnac, a spus că încercarea de a înscrie Rezervaţia Orheiul Vechi pe lista patrimoniului mondial UNESCO este una veche, dar ar însemna o realizare foarte mare pentru Republica Moldova, care, ca rezultat, ar fi vizitată de un număr mai mare de turişti. Prin includerea patrimoniului pe lista UNESCO, creşte şi responsabilitatea ţării faţă de conservarea lui, dar şi ajutorul din afară este mai semnificativ.