logo

Dosarul excluderii Marinei Tauber din cursa electorală este cusut cu ață albă, avocat


https://www.ipn.md/ro/dosarul-excluderii-marinei-tauber-din-cursa-electorala-este-cusut-7965_1086380.html

Dosarul excluderii din cursa electorală a candidatul Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, este cusut cu ață albă. Probe care să confirme depășirea plafonului de cheltuieli nu au fost prezentate, iar magistrații au avut o atitudine sfidătoare față de apărare, respingând cererile de audiere a martorilor. O spune Aureliu Colenco, unul dintre avocații care au reprezentat-o pe Marina Tauber în acest dosar, la Judecătoria Bălți, la Curtea de Apel Bălți și la Curtea Supremă de Justiție.

Într-o conferință de presă de la IPN, acuzând nereguli clare de procedură, avocatul a spus că dosarul a fost prezentat chiar la începutul ședinței de judecată. Copiile oferite nu erau vizibile și nu se putea citi de pe ele, iar în unele materiale erau ascunse numele de pe chitanțe. Mai mult, copiile nu erau autentificate, cum se cere.

Avocații Marinei Tauber acuză că au fost lipsiți de dreptului de a se pregăti pentru procesele de judecată, dar și de dreptul de a alege tehnica de probare. Apărătorii nu au primit răspuns de unde au venit probele și cine le-a cules.

Un alt avocat al Marinei Tauber, Denis Calaida, a spus că instanțele de judecată au ignorat principiile unui proces de judecată echitabil. „Unica soluție a instanței era de a se încadra în termen, ca înainte de alegeri să emită o hotărâre”, a spus apărătorul.

Vadim Banaru, și el din echipa de apărare a candidatul Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, afirmă că cel mai grav este că cineva va trebui să răspundă pentru suspendarea alegerilor din 5 decembrie. Or, este vorba de o decizie „neîntemeiată și contrară legii”, susține avocatul.  

Avocații Marinei Tauber pregătesc o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și au convingerea că Republica Moldova va fi condamnată pentru încălcările admise.

La sesizarea Comisiei Electorale Centrale, care a constatat mijloace nedeclarate folosite în campania electorală, Judecătoria Bălți a dispus Consiliului Electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2 să emită o hotărâre privind anularea înregistrării concurentului electoral al Partidului Politic Șor, Marina Tauber, candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Hotărârea judecătoriei a fost menținută de Curtea de Apel Bălți și de Curtea Supremă de Justiție. În consecință, Comisia Electorală Centrală a constatat imposibilă desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în municipiul Bălți, anunțate pentru data de 5 decembrie.