logo

Dosarele în care e vizat Igor Dodon sunt politice, avocați


https://www.ipn.md/ro/dosarele-in-care-e-vizat-igor-dodon-sunt-politice-7965_1093433.html

Avocații fostului președinte Igor Dodon susțin că dosarele în care este vizat clientul lor sunt politice. După modul cum derulează evenimentele se conturează un risc serios că fostul șef de stat nu va beneficia de garanțiile unui proces echitabil. Nu sunt excluse presiuni asupra magistraților.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Nicolae Posturusu a declarat că au trecut aproape șase luni de când Igor Dodon se află în arest la domiciliu și de când a început urmărirea penală. „Sunt opt capete de acuzare, dintre care trei sunt în judecată. Un capăt de acuzare este în Judecătoria Buiucani, instanță de prim rang, iar altele două capete de acuzare sunt la Curtea Supremă de Justiție”, a precizat apărătorul.

Potrivit lui Nicolae Posturusu, încă de la începutul urmării penale a monitorizat toate declarațiile politice ale exponenților puterii executive și legislative, inclusiv ale președintelui țării. Abordările acestora ca și cum vina lui Igor Dodon ar fi fost deja demonstrată au fost fixate și vor fi folosite pentru apărarea clientului lor.

Cel mai important moment care demonstrează că dosarul lui Igor Dodon este politic îl reprezintă scurgerea recentă din contul Telegram al unui demnitar înalt din Președinție, afirmă avocatul. Este vorba despre o înregistrare făcută în perioada în care Igor Dodon era în arest la domiciliu. „Această înregistrare este stenografiată și anexată la materialele dosarului penal. Ce avem noi? Avem un material operativ, clasificat, secretizat și la care în mod normal trebuie să aibă acces doar membrii grupului de urmărire penală, este utilizat în informarea înalților demnitari de stat. Acest fapt ne face să credem că acest dosar este la controlul politicului. De aceea există riscuri foarte mari ca și în instanța de judecată ar putea fi făcute presiuni asupra unor soluții rapide pe acest dosar”, a mai spus avocatul Nicolae Posturusu.

Colegul său, avocatul Ion Vîzdoaga a declarat că apărarea a constatat multiple încălcări și abateri de la legislația procesual-penală în ceea ce ține de administrarea probelor. Or, au fost incriminate mai multe infracțiuni care nu au nicio bază juridică și nicio legătură cu faptele care au avut loc în iunie 2019. „În primul rând noi, ca apărători, am reacționat la ilegalitățile admise de către procurorul care conduce urmărirea penală și are în subordinea sa circa 50 de ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație și alți procurori”, a remarcat  avocatul.

Încă un avocat, Petru Balan, a menționat că din primele zile în presă au apărut scurgeri de informații din dosar. Or, procurorii sunt obligați să asigure confidențialitatea procesului, mai ales că era vorba despre percheziții. Au urmat huiduieli și umilințe în adresa membrilor familiei fostului președinte al țării.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.