logo

Doru Petruţi: Politicienii şi votanţii duc lipsă de maturitate politică


https://www.ipn.md/ro/doru-petruti-politicienii-si-votantii-duc-lipsa-de-maturitate-politica-7978_1021120.html

Declaraţiile făcute de politicieni după ce au aflat rezultatele la alegerile locale în capitală afectează societatea, au ca scop antagonizarea acesteia. În acelaşi timp, campania electorală care s-a încheiat nu a abordat, de fapt, problemele municipiului şi aceasta demonstrează lipsa de maturitate politică a politicienilor, dar şi a alegătorilor. De această părere este sociologul Doru Petruţi, care a comentat pentru IPN comportamentul politicienilor după ce au fost anunţate rezultatele preliminare din capitală.

În cazul lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, care a folosit expresii precum „maidanez” şi „râia liberală” în raport cu Dorin Chirtoacă şi echipa acestuia, Doru Petruţi a menţionat că după o campanie specifică în care candidatul socialiştilor, Zinaida Greceanîi, nu prea a avut temă şi discurs de campanie, iar socialiştii nu au fost foarte agresivi, după alegeri au trecut la notele lor caracteristice. Sociologul a menţionat că în cazul dat nu există nici cultura, nici maturitatea politica de a recunoaşte o înfrângere petrecută la multe procente distanţă.

Efectul principal al astfel de reacţii este de antagonizare, de creare a două tabere. „Se pare că Dodon şi echipa PSRM au început să fie în opoziţie înainte ca Dorin Chirtoacă să înceapă mandatul de primar. Va fi o opoziţie vocală, vehementă”, a opinat Doru Petruţi.

De astfel de reacţii societatea este afectată, iar de modul în care s-a dus campania a influenţat semnificativ şi ziua votului. „Din păcate, nu am avut o campanie despre problemele Chişinăului, cum poate fi condus mai bine, cum pot fi utilizate mai bine resursele existente şi potenţiale. A fost o campanei despre orice şi mai puţin despre problemele Chişinăului. Aceasta denotă o lipsă de maturitate politică şi a politicienilor, dar şi a votanţilor care nu pun o presiune suficientă pe actorii politici”, e de părere Doru Petruţi.

Sociologul spune că acea chestiune cu geopolitica este pe alocuri adevărată, dar este mai facilă decât de a veni cu un plan serios de dezvoltare a Chişinăului. E mai uşor să câştigi voturi pe aceasta, e mai uşor să vorbeşti despre aceasta decât despre probleme concrete. Doru Petruţi a subliniat că în campania electorală nu a auzit absolut niciun termen de realizare a lucrurilor majore importante pentru Chişinău.