Premieră absolută pentru Republica Moldova. În sudul țării, mai exact, în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, se construiește o casă din cânepă industrială. Specialiștii spun că este mai ecologică, mai călduroasă iarna și mai răcoroasă pe timp de vară, precum și rezistentă la foc. Această construcție, începând de la studiul de fezabilitate, la cercetările geodezice și până la finisarea ei este realizată în totalitate de partenerii de dezvoltare din Belgia. Mai mult, casa din cânepă industrială are și beneficii semnificative atât din punct de vedere ecologic, cât și al confortului termic. Dorina Onici, proprietara unei pensiuni din Tudora, pe teritoriul căreia este această casă din cânepă industrială, susține că această inițiativă marchează un pas important spre utilizarea materialelor sustenabile în construcții, dar și oferă o nouă perspectivă din punct de vedere al dezvoltării energiei regenerabile la standardele Uniunii Europene. Declarațiile aparțin Dorinei Onici, antreprenoare, fondatoarea unei pensiuni din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, și au fost făcute la dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite”, organizată de Agenția de presă IPN.
Casele din cânepă sunt ecologice – compoziția pereților este dintr-un amestec de cânepă industrială, var și argilă. Dorina Onici a declarat că o casă izolată cu puzderie de cânepă va fi eficientă din punct de vedere energetic, datorită faptului că nu va avea pierderi de căldură. Indiferent de perioada anului, locuitorii se vor bucura de temperaturi confortabile. Ideea apariției unei asemenea case vine din Occident. „Noi deja chiar muncim în căsuță, noi deja vedem și impactul și primele efecte. În primul rând, cânepa este neutră la emisiile CO2, de asemenea cânepa împreună cu silicatul și împreună cu varul și argila formează un aliaj care este rezistent și la foc, și la umiditate. Așa că prin asta mergem pe calea sustenabilității și eficienței energetice”, a declarat antreprenoarea din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.
Pentru a spori gradul de conștientizare pentru adoptarea energiilor alternative, Dorina Onici consideră că cetățenii Republicii Moldova trebuie alfabetizați mult mai mult privind acest aspect, iar acest lucru poate fi realizat doar prin coagularea eforturilor partenerilor europeni și statul. „Oamenii sunt intersați, dar nu sunt școlarizați pe deplin. Noi trebuie să-i pedagogizăm în ce constă tot acest lucru, de unde se ia și cum se face. Din păcate, procentajul oamenilor din sate – 60% oameni în etate și tineretul pleacă. Dar pe cei rămași trebuie să-i alfabetizăm ca ei să înțeleagă că pentru a ajunge la factura redusă, trebuie să se implice fiecare dintre noi, nu este doar obligativitatea administrației publice locale, nu este obligativitatea partenerilor de dezvoltare, dar împreună și contribuția fiecăruia atunci se ajunge la rezultate frumoase. Un rol important în acest sens îl joacă și statele europene care susțin Republica Moldova, mai exact oamenii care vor și înțeleg necesitatea trecerii la energia verde”, a mai spus Dorina Onici.
Potrivit antreprenoarei din satul Tudora, Republica Moldova beneficiază de sprijin european substanțial pentru proiectele sale de dezvoltare durabilă. Asociația de Dezvoltare Austriacă și Suedia au fost parteneri de încredere pentru proiectele sale, oferind nu doar suport financiar, ci și îndrumare. Aceste colaborări au fost benefice în diverse inițiative, inclusiv instalarea panourilor solare la pensiunea sa. „Cei care au fost suportul nostru sau partenerii noștri au fost Asociația de Dezvoltare Austriacă și Suedia. Au fost partenerii care ne-au ghidat și ne-au oferit un suport financiar substanțial. Acești parteneri au fost mereu alături atunci când am avut nevoie de sprijin și informație, dar și co0ncret la instalarea panourilor solare din cadrul pensiunii. Dacă e să vorbim despre proiectul casei din cânepă industrială, cei care ne-au fost alături atât financiar, cât și în teren au fost specialiști calificați din Belgia. Ei sunt prezenți și ne ghidează la fiecare etapă pentru a realiza proiectul sută la sută cum este pe hârtie. Partenerii din Belgia ne oferă consultanță și la etapa geodezică, pentru că această casă este grea, este construită pe niște piloni cu o adâncime de 3 metri, pentru a-i oferi stabilitate”, a conchis Dorina Onici.
Dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite” este a doua ediție din cadrul proiectului„Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, susținut de către Fundația Soros Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros Moldova.