La începutul lunii iulie, mai mulţi experţi de la BERD, dar şi de la alţi parteneri de dezvoltare, vor vizita Municipiul Chişinău pentru a evalua posibilităţile de a acorda prima tranşă care va pune în aplicare proiectul de reabilitare a fondului locativ. Candidatul la funcţia de primar general, Dorin Chirtoacă, şi primar al capitalei în ultimii 8 ani, a spus că acesta este cel mai de durată proiect al municipalităţii care urmează să se deruleze timp de 20-25 de ani, transmite IPN.
„La Chişinău e cel mai mic tarif de întreţinere a blocurilor locative. Să convingem tot Chişinăul că trebuie majorat tariful de la un leu la mai mult pentru un metru pătrat este, practic, imposibil şi am ajuns la concluzia că trebuie să mergem pe altă cale. Am analizat experienţa altor oraşe care au reuşit să facă progrese în ultimii 25 de ani, am observat că au fost introduse programe de reabilitate totală a clădirilor pe bază de fonduri europene de multe ori gratuite. Noi încă nu avem acces la aceste fonduri, deoarece Republica Moldova nu a făcut destule progrese. Totuşi, nu vrem să stăm pe loc şi în ultimii 2 ani am pornit pregătirea acestui proiect de reabilitare a fondului locativ, am discutat cu partenerii externi, un an în urmă am ajuns la un numitor comun cu BERD şi am purces la colectarea de date, câte clădiri avem, care este consumul de energie termică etc”, a comunicat Dorin Chirtoacă într-o conferinţă de presă.
Candidatul a prezentat o adresare a BERD, care a anunţat că pe 15 iulie la Chişinău va veni o delegaţie a partenerilor de dezvoltare pentru a porni evaluarea primei tranşe a proiectului în valoare de 20 de milioane de euro pentru anul 2016 şi a întocmi lista blocurilor care intră în acest program de reabilitare a fondului locativ chiar de la început. Costul total al proiectului este de 500 de milioane de euro, partenerii externi urmând să acorde câte 20 de milioane anual, astfel în 20-25 de ani urmează a fi rezolvate complet problemele ce ţin de gestionarea fondului locativ.
Dorin Chirtoacă a comunicat că locatarii vor trebui să contribuie cu sume cuprinse între 5 şi 10 mii de lei în funcţie de cât va arăta costul pentru metru pătrat al locuinţei. Cei care nu vor putea contribui la reabilitare vor intra într-un program de compensaţii.