logo

Dorin Chirtoacă: Susținem modificările la Legea finanțelor publice locale


https://www.ipn.md/ro/dorin-chirtoaca-sustinem-modificarile-la-legea-finantelor-publice-locale-7967_1007889.html

Primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, susține noul sistem de finanțare a primăriilor. Într-un interviu acordat recent postului de televiziune Euro TV, edilul a declarat că Primăria Chișinău, dar și Partidul Liberal, al cărui vicepreședinte este, sunt în favoarea modificării Legii finanțelor publice locale, care va oferi mai multă autonomie financiară localităților din Moldova.

Autorii noii redacții a Legii finanțelor locale susţin că aceasta stabilește relații bugetare directe dintre centru și primării, prevede formule echitabile de transferuri generale, calculate după populație, capacitate fiscală și suprafața localităților, și transferuri speciale fixe pentru competențele naționale, așa cum sunt educația sau prestațiile sociale.

Potrivit primarului capitalei, anterior, el s-a opus adoptării proiectului de lege respectiv pentru că acesta conținea unele prevederi ce „lezau interesele municipiului”. Primarul și-a schimbat punctul de vedere după ce șefa Direcției finanțe a Primăriei, Veronica Herța, și reprezentanții Ministerului Finanțelor, au ajuns la un numitor comun în privința termenilor noului sistem de relații interbugetare.

Pe 21 iunie, Dorin Chirtoacă declara că modificările la Legea finanţelor locale ar fi îndreptate împotriva Chişinăului şi anunţa că va ataca legea la Curtea Constituţională  după adoptarea ei în lectura finală.

În același timp, primarul spune că, potrivit informațiilor de care dispune, proiectul de lege nu va fi votat în lectura a treia de către deputaţii Partidului Liberal Democrat. Potrivit edilului Chișinăului, PLDM ar avea temeri că va pierde pârghiile politice de influență care le are în prezent prin intermediul Ministerului Finanțelor asupra autorităților publice locale. Deocamdată, reprezentanții Partidului Liberal Democrat nu au comentat afirmaţiile primarului liberal.

Pe de altă parte, primarul a salutat eforturile Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), care întrunește aproape 500 de primari, în promovarea Legii finanțelor locale în redacție nouă. Primăria Chișinăului se va alătura CALM și va convinge Parlamentul să aprobe modificările la legea finanțelor publice locale cu aplicare chiar din anul viitor, a adăugat Dorin Chirtoacă, în cadrul emisiunii de la Euro TV.

Proiectul de modificare a Legii finanțelor publice locale a fost votat în Parlament, în a doua lectură, la 13 iulie curent. Examinarea și votul în lectură finală a Legii finanțelor locale sunt planificate pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului, care începe pe 26 septembrie.