logo

Dorin Chirtoacă sugerează să se renunţe la camerele de supraveghere la BAC


https://www.ipn.md/ro/dorin-chirtoaca-sugereaza-sa-se-renunte-la-camerele-de-supraveghere-la-bac-7967_1005110.html

Mesajul municipalităţii Chişinău către Ministerul Educaţiei este că examenele de bacalaureat trebuie să se desfăşoare în sălile de clasă, în instituţia în care absolvenţii au învăţat. De asemenea, primarul Dorin Chirtoacă crede că trebuie să se renunţe la camerele de supraveghere pentru că acestea încalcă prezumţia de nevinovăţie, transmite IPN.

„Problemele de sistem ale statului sunt puse pe umerii copiilor. Nu e corect ca toţi elevii din start să fie suspectaţi de copiere”, a declarat Dorin Chirtoacă marţi, 7 mai, în cadrul şedinţei operative de la Primărie.

Edilul susţine că elevilor, încă din primele clase, trebuie să li se insufle că a copia înseamnă a fura, iar sancţiunile trebuie să fie aspre, atât pentru cei care copie, cât şi pentru cei care oferă de copiat. Primarul mai spune că statul este obligat să asigure metode de supraveghere la examene care respectă prezumpţia de nevinovăţie a elevului. „Doar în cazul în care elevul face anumite mişcări în timpul examenului, din care denotă că ceva nu e în regulă, atunci acesta poate fi suspectat şi controlat”, a spus Dorin Chirtoacă.

Edilul capitalei crede că trebuie înăsprite pedepsele pentru cei care ar încerca să copieze la examenele de BAC, poate chiar repetarea anului de studiu. Deşi propunerile municipalităţii nu au fost aprobate de către Ministerul Educaţiei, primarul a insistat ca acestea să fie reiterate pentru sesiunea BAC 2014.

Bacalaureatul 2013 începe în data de 3 iunie. Elevii vor susţine examenele fie pe holuri, în săli sportive sau în săli de festivităţi, unde vor fi montate camere de supraveghere. În comparaţie cu anul trecut, centrele de BAC  vor fi mai mari şi vor aduna 400-500 de elevi. În ţară vor fi deschise 100 de centre de susţinere a examenelor.