Dorin Chirtoacă: Starea de lucruri din CMC nu va afecta grav activitatea Primăriei
https://www.ipn.md/ro/dorin-chirtoaca-starea-de-lucruri-din-cmc-nu-va-afecta-grav-activitatea-primarie-7965_970032.html
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, se arată încrezător că situaţia creată în Consiliul Municipal Chişinău (CMC) nu va afecta grav activitatea Primăriei, transmite Info-Prim Neo.
Vineri, 6 iunie, 27 de consilieri municipali au votat pentru demiterea preşedintelui Mihai Ghimpu şi alegerea în această funcţie a liderului fracţiunii PSD, Eduard Muşuc. Ceilalţi consilieri califică destituirea drept una ilegală. În calitate de preşedinte a CMC, atât Mihai Ghimpu, cât şi Eduard Muşuc, au convocat pentru ziua de marţi, 10 iunie, şedinţa CMC, la ore diferite însă.
Dorin Chirtoacă a declarat presei luni, 9 iunie, că Primăria activează la moment în conformitate cu deciziile CMC deja adoptate, inclusiv cea privind bugetul pentru acest an. Totuşi, spune edilul, sunt o serie de probleme care-şi aşteaptă rezolvarea la nivelul consiliului. „Voi cere la şedinţa de mâine ca activitatea să fie reluată pentru că sunt o multitudine de proiecte de decizii, inclusiv Regulamentul pentru descentralizarea activităţii Primăriei şi conferirea mai multor atribuţii preturilor de sector, lucruri care sunt necesare şi aşteaptă votul consilierilor”, a spus Dorin Chirtoacă.
Întrebat la care dintre cele două şedinţe anunţate va participa, Dorin Chirtoacă a răspuns că există un singur CMC şi o singură şedinţă a consiliului. În opinia primarului, preşedinte al CMC este în continuare Mihai Ghimpu. Primarul a făcut trimitere la Legea administraţiei publice locale, potrivit căreia pentru demiterea unui preşedinte al consiliului raional sau municipal este nevoie de două treimi din voturile consilierilor aleşi. În schimb, pentru numirea în funcţie este suficientă majoritatea de voturi. La fel se procedează şi la alegerea altor demnitari de stat, inclusiv preşedinţi de parlamente sau de stat, precizează primarul.
La întrebarea cum va reacţiona Primăria, dacă se va repeta scandalul de la şedinţa anterioară, primarul a menţionat că, „în cazul în care este încălcată ordinea publică în instituţia Primăriei, în sala de consiliu, poliţia în mod normal trebuie să intervină. Însă, având în vedere că este vorba de aleşi locali, fiecare trebuie să răspundă în ceea ce priveşte atmosfera şi modul de lucru”. Chirtoacă a remarcat, de asemenea, că lupta politică este firească pentru o societate democratică, dar ea trebuie să aibă loc prin intermediul pârghiilor democratice. „Oricât nu ne-ar conveni că astăzi la putere în Moldova sunt comuniştii, ştiind că fac abuzuri, presează administraţia publică locală şi nu o dată au încălcat legea în această privinţă, totuşi, suntem conştienţi că nu putem decât prin metode democratice să ne opunem acestui regim”, a exemplificat primarul.
Pentru demiterea lui Mihai Ghimpu au votat consilierii Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Partidului Social-Democrat (PSD) şi ai Partidului Creştin Umanist (PCU). Reprezentanţii Partidului Liberal (PL), ai Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) şi ai Partidului Liberal Democrat (PLDM) au calificat acţiunea drept tentativă de lovitură de stat şi uzurpare a puterii la nivelul capitalei.
Mihai Ghimpu este preşedintele PL. Primarul Dorin Chirotoacă este vicepreşedintele aceluiaşi partid.