logo

Dorian Istratii: Alocăm 10 milioane de lei pentru învățarea limbii române


https://www.ipn.md/ro/dorian-istratii-alocam-10-milioane-de-lei-pentru-invatarea-7965_1095664.html

Cetățenii alolingvi, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, și-și doresc să învețe limba română, o pot face gratuit. Statul alocă 10 milioane de lei pentru a facilita studierea limbii române, după ce sintagma a fost introdusă oficial și în legislația țării. Deputatul PAS, Dorian Istratii, îndeamnă toți cetățenii care nu cunosc limba română să profite de programul guvernamental de studiere a limbii române pentru minorități și să învețe limba statului în care locuiesc, notează IPN.

Deși decizia Curții Constituționale privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este încă din anul 2013, abia săptămâna trecută deputații PAS au aprobat modificarea întregii legislații naționale. Deputații guvernării spun că nu este vorba despre o modificare a Constituției, ci de o ajustare a textului Legii Supreme la decizia Curții Constituționale.

„Pentru limba română, niciodată nu este prea târziu, acest lucru trebuia făcut demult, dar el n-a fost angajamentul altor guvernări. Noi am făcut această schimbare. Vedem valul de nemulțumiri din partea cetățenilor vorbitori de rusă care nu cunosc limba română”, a spus Dorian Istratii în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

De asemenea, Guvernul a aprobat programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Prin intermediul programului guvernamental, circa 6 mii de cadre didactice și de conducere vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române.

„Anul trecut deja erau bugetate cele 10 milioane de lei și acum există hotărârea Guvernului pentru implementarea legii votate. Legea prevede că vor fi organizate cursuri gratuite pentru toți cetățenii alolingvi, nu doar pentru cei minori. Cei care doresc, pot să se adreseze. De asemenea, se prevede instruirea profesorilor în școli, pentru că știm că nivelul de predare a limbii române în Găgăuzia, de exemplu, este foarte redus, de aceea noi vrem să ajutăm cetățenii să învețe”, a mai spus deputatul PAS.

Potrivit programului național de studiere a limbii române, 13 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri. De asemenea, circa 4 mii de elevi alolingvi, între care și copiii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.