logo

Domnica Manole: Consiliul Superior al Magistraturi minte o ţară întreagă


https://www.ipn.md/ro/domnica-manole-consiliul-superior-al-magistraturi-minte-o-tara-intreaga-7967_1027661.html

Domnica Manole, magistrata de la Curtea de Apel Chişinău, care va fi cercetată penal pentru că a impus CEC să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”, acuză Consiliul Superior al Magistraturii că ar minţi întreaga ţară, dar şi misiunile diplomatice acreditate la Chişinău. Reacţia magistratei vine după ce CSM a adresat o scrisoare către ambasadorii SUA şi UE în care dă asigurări că procesul penal, care i-a fost intentat de către Procuratura Generală, va fi unul corect şi transparent, transmite IPN.

„Consiliul Superior al Magistraturii face o tentativă de a-şi justifica hotărârea gravă şi eronată emisă, în lipsa oricăror probe, pur şi simplu minţind o ţară întreagă, inclusiv Ambasada SUA şi Delegaţia Uniunii Europene”, menţionează magistrata într-o declaraţie remisă presei.

Domnica Manole respinge şi afirmaţia CSM precum că procurorul general ar fi prezentat argumente suficiente, care i-au determinat să ridice imunitatea magistratei. „Procurorul general era obligat să anexeze la sesizare sau să invoce cel puţin un început de probă de comitere a unei infracţiuni de către judecător, în particular, dovada de rea-voinţă. Procurorul general invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în decizia de la 22 aprilie 2016, aparent atribuindu-le valoare de res judicata, pe care intenţionează să le folosească ulterior în cadrul procesului penal”, susţine judecătoarea de la Curtea de Apel Chişinău.

Săptămâna trecută CSM a dat curs demersului procurorului general interimar, Eduard Harunjen, privind ridicarea imunităţii pentru magistrata Domnica Manole, pentru a fi cercetată penal. Potrivit procurorului, Domnica Manole s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Decizia CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi mai mulţi jurişti din Republica Moldova, dar şi de către unii oficiali străini. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate,  Federica Mogherini, a comentat prin intermediul purtătorului său de cuvânt că „evoluţia recentă din domeniul justiţiei din Republica Moldova nu risipeşte îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independenţă a sistemului judiciar şi de consolidare a independenţei instanţelor de judecată din ţară”.