logo

Domeniul turismului din Moldova în 2022 s-a recuperat complet după pandemie


https://www.ipn.md/ro/domeniul-turismului-din-moldova-in-2022-s-a-recuperat-7966_1095352.html

Ramura turismului din Republica Moldova în 2022 s-a recuperat complet după prăbușirea din 2020 provocată de pandemie, notează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, citat de IPN. Statisticile arată că în 2022 numărul de turiști deserviți de operatorii din domeniu a crescut cu 50%, până la 477 de mii de turiști.

În 2022 turismul intern a ajuns la nivelul de 124 de mii de turiști, cea ce este triplu față de situația de până la pandemie, precizează Veaceslav Ioniță. Astfel, potrivit expertului, pandemia din 2020 a oferit o oportunitate unică ramurii turismului intern și companiile locale au reușit să fructifice la maxim această oportunitate. Dacă până la pandemie ponderea turismului intern, ca număr de persoane, era de 15% din totalul turiștilor, atunci în 2022 ponderea turismului intern a ajuns la 25%, având în continuare o tendință clară de creștere.

Războiul din Ucraina, de asemenea, a influențat domeniul turismului. Cei mai mulți moldoveni până la războiul din Ucraina preferau să se odihnească în Ucraina în mod individual, fără a apela la serviciile agențiilor de turism. Războiul din Ucraina a redus puternic numărul moldovenilor care au decis pe cont propriu să meargă la odihnă în Ucraina. O parte considerabilă din ei au mers pe cont propriu în alte țări, cel mai probabil România și Bulgaria, dar o bună parte s-au orientat spre agențiile de turism optând pentru turismul organizat, menționează Veaceslav Ioniță.

S-a majorat și numărul străinilor care decid să viziteze Moldova în scopuri turistice în mod organizat, prin intermediul agențiilor de turism. Moldova este încă departe de potențialul deținut cândva de 300 de mii de turiști care anual organizat vizitau Moldova, dar totuși a ajuns la 30 de mii de turiști străini veniți în mod organizat, cea ce este doar 10% din ce a fost anterior, dar dublu față de media de 15 mii, care s-a menținut timp de 30 de ani, a estimat expertul.