Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a realizat o parte din promisiunile lanste în campania electorală, în special cele ce se referă la inițiativele sociale adoptate, menționează președintele fracțiunii, Corneliu Furculiță. Ca și restanță, acesta punctează pachetul de legi care ar facilita activitatea domeniului de afaceri, dar acesta devine sarcină pentru sesiunea viitoare.
Solicitat de IPN la finalul sesiunii parlamentare, Corneliu Furculiță a declarat că la capitolul realizări, din momentul în care Parlamentul a devenit funcțional în luna iunie, pot fi menționate inițiativele în contextul dezoligarhizării. În ceea ce ține de promisiunile electorale, deputatul spune că au fost promovate inițiative sociale la elaborarea cărora a participat și PSRM. Este vorba despre indexarea pensiilor de două ori pe an, ajutoare la sărbătorile de iarnă pentru persoanele defavorizate etc.
Și învestirea guvernului condus Ion Chicu este o realizare, spune deputatul, care subliniază în acest proces și rolul președintelui. Potrivit lui, sondajele arată că populația e suprasaturată de alegeri, care bulversează periodic societatea. Or, astfel au fost evitate alegerile anticipate. În opinia parlamentarului, pentru anul viitor nu se prevăd turbulențe politice, guvernul tehnocrat, după cum a anunțat, va promova doar proiecte necesare țării și PSRM cu siguranță le va susține.
Liderul fracțiunii spune că și pachetul de legi care a facilitat activitatea în domeniul de afaceri rămâne o restanță, dar și o prioritate. Potrivit lui, este vorba despre acele cinci principii anunțate de șeful statului. Printre acestea, excluderea din competențele MAI a controalelor economice, dar și aprobarea legii cu privire la comerțul intern, cu scopul susținerii producătorului autohton. În opinia sa, prin astfel de acțiuni, mediul de afaceri își va putea desfășura activitatea în albia normalității, fără presiuni. De asemenea, urmează să fie îmbunătățită baza fiscală și declararea, iar ca urmare vor fi acumulate mai multe venituri la bugetul de stat. Respectiv, aceste acumulări ar permite realizarea altor inițiative – în medicină, educație, infrastructură etc.
Cât ține de conlucrarea cu colegii din alte fracțiuni, Corneliu Furculiță consideră că, atunci când vine vorba despre inițiative pentru binele cetățenilor, culoarea politică nu mai contează. În acest sens, un exemplu este una dintre ultimele ședințe ale Parlamentului, la care inițiativele sociale au fost votate unanim. O excepție a fost bugetul de stat, care în opinia sa, este și un document politic.
La alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate, dintre care 17 în circumscripțiile uninominale: nr. 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 23, 24, 28, 29, 31, 36, 44, 45, 46 și 49.