Interconectarea energetică a Republicii Moldova cu România, combaterea corupției și independența justiției sunt doar câteva dintre propunerile făcute alegătorilor de către Partidul Politic „Voința Poporului”, Partidul Politic „Democrația Acasă” și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”. În cadrul dezbaterii publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 103-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN, reprezentanții formațiunilor au adus argumente în favoarea partidelor pentru care alegătorii ar urma să acorde votul.
Anatol Ursu, candidat din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”, spune că formațiunea pe care o reprezintă a identificat două probleme mari pe care le are Republica Moldova și trebuie soluționate cât mai rapid. Una dintre cele mai stringente ar fi că la momentul actual Moldova este dependentă energetic și economic față de Federația Rusă. Aceasta pentru că aprovizionarea cu gaze naturale o asigură doar Rusia, prin interpuși care se află de cealaltă parte a Nistrului.
„În ceea ce privește energia electrică, există proiecte, există posibilități ca să interconectăm Republica Moldova la sistemul energetic românesc. Mă refer aici pe filiera de gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău, iar pe filiera de energie electrică – prin intermediul nodului Isaccea-Vulcănești. Sunt măsuri care pot fi luate, care au fost începute, dar pentru că deranjează anumiți parlamentari, anumiți reprezentanți ai puterii Republicii Moldova pentru care conectarea la gazul și energia electrică venite din România ar însemna înlăturarea celor interpuși între cei care ne furnizează gazul de la Moscova și consumatorul final. Din cauza că există o sumedenie de interese, aceste proiecte nu merg mai departe”, spune candidatul concurentului electoral nr.11. pe circumscripția națională.
Anatol Ursu promite că din momentul în care „Democrația Acasă” ajunge în Parlament, ar putea să preia rolul de raportor în fața cetățenilor pentru ca gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău să fie dus la bun sfârșit, dar și proiectul de interconectare la energia electrică.
O altă problemă ține nemijlocit de plățile din Republica Moldova, mai ales cele sociale, spune candidatul. „Vom face tot posibilul ca toți cei care dețin la momentul actual cetățenie română să beneficieze de plăți sociale racordate la sistemul de plăți din România. Asta înseamnă pensii, indemnizații, plăți pentru veteranii de război, inclusiv pentru cei care au luptat pe Nistru”, a spus reprezentantul Partidului Politic „Democrația Acasă”.
În ceea ce ține de subiectul Unirii, Anatol Ursu spune că unirea politică dintre Republica Moldova și România poate surveni fie prin referendum în ambele state, fie prin voturi în Parlament. „Dar unirea poate surveni doar după o pregătire pragmatică a teritoriului – astăzi noi suntem conștienți de faptul că nu putem lichida cele nouă puncte vamale și să declarăm că ne-am unit. Pregătirea teritoriului înseamnă interconectarea sistemului de plăți, interconectarea energetică, adaptarea sistemului financiar și bancar, racordarea lui la cel din România. Pentru ca în momentul oportun să avem voturile parlamentelor de la Chișinău și București și să aibă loc unirea dorită”, a declarat candidatul.
Andrei Donică, candidat din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, menționează că singurul scop al Mișcării este de a stopa genocidul în Republica Moldova. Pentru aceasta toți pensionarii, invalizii, copiii până la 18 ani, ar trebui să primească indemnizații la nivelul minim de existență. La fel și pentru studenți burse la nivelul minim de existență - de 2072 de lei. „Nu promitem trei, cinci mii de lei, o cifră rotundă, de exemplu, 500 de euro, promitem ceea ce știm sigur că vom obține, atât cât scrie astăzi că este coșul minim de consum. Dar pentru aceasta noi trebuie să stopăm două lucruri: corupția și crimele economice”, a declarat candidatul concurentului electoral nr.12. pe circumscripția națională.
Potrivit lui, corupția poate fi oprită timp de un an numai cu pedeapsa cu moartea pentru corupți. Iar pentru crimele economice trebuie schimbat Codul penal. Pentru crime economice nu trebuie să existe o pedeapsă de doar 7,5 ani, așa cum li s-au dat unora care au devalizat bănci, dar până la 101 ani, consideră Andrei Donică. „Aceasta este unica posibilitate să-l întemnițezi la 101 ani, să-l pui pe gânduri, să-l impui să scoată banii din conturile offshore și din băncile din țări străine. Știți că niciun stat nu are dreptul să scoată banii, chiar și dacă sunt furați, din bănci din țări străine și din zone offshore. Să-i promiți condamnatului că-i scazi pedeapsa de la 101 ani până la 11 și să aduci toți banii în economie”, declară candidatul Mișcării Profesioniștilor.
În opinia lui, astfel vor exista bani pentru a stopa genocidul - din combaterea corupției și a crimelor economice. „Astfel vom avea bani pentru a da la toți pensionarii, invalizii, studenții, copiii minimul de existență și după asta ne gândim cum putem să realizăm ceea ce este consfințit în Constituție –traiul decent. Iar un trai decent este astăzi 3690 de lei – 60% din salariu mediu pe economie”, a spus candidatul.
Teodor Cârnaț, candidat din partea Partidului Politic „Voința Poporului” afirmă că în programul formațiunii este prevăzută implementarea în Republica Moldova a legislației care ar stopa activitatea întreprinderilor în offshore sau în cel mai rău caz – să fie mai complicată această activitate. De asemenea, problemele pe care le vede Voința Poporului reies din noțiunea de statul de drept. „Vom avea o economie sustenabilă sau competitivă numai atunci când în Republica Moldova va domina legea. La fel, vom avea circulație liberă numai atunci când vom avea instituții nepolitizate. La fel, vom avea Parlament și Guvern, justiția independentă dacă fiecare dintre acestea vor aplica Constituția. În prezent, ne-am pomenit că în Republica Moldova principiul egalității în fața legii și în fața autorităților publice se face sub aspect selectiv, inclusiv finanțarea partidelor și autorităților locale se face după un principiu selectiv – dacă faci part dintr-un partid cu o anumită nuanță, primești finanțare, dacă nu – pregătește-te că la următoarele alegeri primarul să știe la ce partid să adere”, declară candidatul concurentului electoral nr.9 pe circumscripția națională.
Partidul „Voința Poporului” vrea ca ideile poporului să fie reflectate în legislație, spune Teodor Cârnaț. Pentru a asigura o independență a justiției, PPVP vrea ca încrederea în justiție să fie la 80-90%, cel puțin peste 50%, dar nu de 4-5% cum este acum. „Noi propunem să ne întoarcem la justiția asesorilor judiciari, ceea ce înseamnă că reprezentanții societății civile să asiste la procese atunci când se pronunță anumite hotărâri. La fel, noi propunem ca instituția cum ar fi procurorul general sau președintele Curții Supreme de Justiție să nu mai fie aleși de către Consiliul Superior al Procurorilor și de către Consiliul Superior al Magistraturii, dar de Adunarea Generală a Judecătorilor, cei peste 500, iar procurorul – de către cei peste 800 de procurori. În felul acesta, noi vom vedea fața adevărată a procurorului general și a președintelui CSJ”, a mai menționat candidatul.
De asemenea, „Voința Poporului” propune ca presa să fie finanțată de la stat așa cum sunt finanțate partidele politice pentru că presa se află în serviciul poporului. „Numai cu o singură condiție – să respecte Codul deontologic al jurnalistului. Informația să fie obiectivă, echidistantă, dar nu pe placul comanditarului”. La fel, partidul spune că va lupta împotriva Autorității Naționale pentru Integritate în actuala componență: „Deoarece certificatele de integritate le-au primit atât persoane care sunt certate cu legea, cât și persoane pentru care aceasta era mai jos de demnitatea lor”.
La dezbaterile de luni a fost invitat și reprezentantul Partidului Regiunilor din Moldova, concurent electoral nr.10, care nu a onorat invitația.
La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor. La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, dar care nu a fost prezent. Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanții Partidului Politic „Șor”, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic Partidul Nostru și ai Partidului Național Liberal.
Pentru marți, 5 februarie, sunt programate dezbateri electorale cu participarea candidaților din partea Partidului Politic Partidul Verde Ecologist, Partidului Liberal.
Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.