logo

Doi nou-născuți cu boli rare au fost operați la Spitalul Clinic Republican


https://www.ipn.md/ro/doi-nou-nascuti-cu-boli-rare-au-fost-operati-la-7967_1040487.html

Un nou-născut diagnosticat cu arc aortic întrerupt și altul cu tumora mediastinală, boli întâlnite rar în Republica Moldova, au fost operați de către specialiștii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Operațiile au decurs cu succes, iar micuții au fost transferați la Institutul Mamei și Copilului, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al SCR se menționează că operațiile au fost dificile. Au operat cardiochirurgii Oleg Repin, Liviu Maniuc, Eduard Cheptănaru, Nicolae Șciuca. „În astfel de cazuri, dacă copiii nu sunt operați în primele zile de viață, consecințele pot fi fatale”, a declarat șefa Secției de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.

Fetița cu arcul aortic întrerupt a fost operată în a opta zi de viață. „Din fericire, operația a fost cu succes. Cu recuperare post operatorie grea, anevoioasă, dar cu rezultate pozitive. A fost făcută intervenție chirurgicală cu suport de inimă artificială în decurs de o oră cu arest circulator. Adică, timp de o oră a fost oprită inima bebelușului. Malformația a fost corijată totalmente” a adăugat Vera Dogotari.

Al doilea copil a suferit intervenție chirurgicală la a doua zi după naștere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, băiatul a avut tumoră mediastinală, care comprima inima și făcea insuficiența cardiacă în care era implicată și aorta.. Cardiochirurgii au înlăturat tumora. Perioada de recuperare la fel a durat peste trei săptămâni și a fost una dificilă.