Doi fraţi de doi şi patru ani din localitatea Buda, raionul Călăraşi, au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, după ce din sobă a căzut jăratic. Potrivit informaţiilor operative, jăraticul a căzut pe podeaua acoperită cu material uşor inflamabil. Solicitată de IPN, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Ţurcan, a declarat că ajunşi la faţa locului pompierii au stabilit că ardere deschisă nu este, iar podeaua din preajmă avea urme de ardere pe o suprafaţă mică. Preliminar, s-a stabilit că fraţii s-au intoxicat cu gaze de ardere emanate.
Totul s-a petrecut în seara zilei de joi, 21 aprilie. Potrivit SPCSE, copiii au fost găsiţi de mamă, în locuinţă, după ce aceasta s-ar fi întors acasă. Circumstanţele producerii tragediei urmează să fie stabilite de organele de drept, iar cauza morţii copiilor va fi constatată după expertiza medico legală.
Pentru a evita intoxicaţiile cu monoxid de carbon, precum şi incendiile, pompierii reamintesc – printr-un material video despre necesitatea respectării regulilor de exploatare a sobelor care poate fi accesat aici. Persoanele sunt îndemnate să curăţe sobele, să verifice dacă acestea nu au crăpături şi să nu le supraîncălzească. De asemenea, este indicat ca materialele combustibile şi uşor inflamabile să fie îndepărtate de suprafeţele încălzite. Pentru a evita incendiile provocate de jăraticul căzut pe podea, pompierii recomandă instalarea, în faţa uşii de la sobă, a unei bucăţi de tablă.
Totodată, oamenii sunt îndemnaţi să stingă focul pe timp de noapte şi atunci când pleacă de acasă. Salvatorii atenţionează că adulţii să nu lase copiii nesupravegheaţi, mai ales atunci când se face focul în sobă sau în preajmă există alte obiecte electrice de încălzit. La fel, pompierii recomandă ca încăperile în care s-a făcut focul să fie aerisite dimineaţa, pentru a evita riscul intoxicaţiilor.
Mai multe informaţii despre cum poate fi creată o locuinţă fără pericole şi cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL - Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova. Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia ”Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS-Moldova), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.