logo

Doctor în drept: Prin interpretarea Constituției de către CC, s-a ajuns la un blocaj total atât a Parlamentului, cât și a președintelui


https://www.ipn.md/ro/doctor-in-drept-prin-interpretarea-constitutiei-de-catre-cc-s-a-ajuns-la-un-bloc-7978_1048731.html

Doctorul în drept constituțional Alexandru Arseni este de părere că printr-o decizie anterioară potrivit căreia activitatea legislativului nu este continuată, dacă nu există o majoritate formată, precum și prin decizia recentă privind imposibilitatea șefului statului de a înainta un candidat la funcția de premier, Curtea Constituțională a blocat nu doar activitatea Parlamentului, ci și posibilitatea președintelui de a desemna un candidat la funcția de premier în condițiile când nu există o majoritate parlamentară formată. Declarația a fost făcută în platoul TVR Moldova, transmite IPN.

„Am ajuns la blocaj total și a Parlamentului, și a șefului statului prin aceste hotărâri de interpretare a Constituției, care sunt absolut ilegale și nu au suport juridic”, a afirmat Alexandru Arseni.

Potrivit lui, decanul de vârstă are obligația constituțională de a conduce ședințele Parlamentului non-stop până va fi ales președintele legislativului. Președintele de ședință trebuia să accepte raportul de la blocul ACUM privind constituirea fracțiunilor și să continue activitatea Parlamentului.

Directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, susține că, aparent, există mai multe aspecte care contravin jurisprudenței anterioare a Curții Constituționale care spun că nominalizarea candidatului la funcția de premier este o obligație a șefului statului. Potrivit lui, jurisprudența CC era plasată din perspectiva alegerii indirecte a președintelui de către Parlament și nu de către întreg poporul. „Or, din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie să fie schimbate atunci când vorbim de alegerea președintelui țării de către întreg poporul. El cumva are mai multe atribuții și mai multă reprezentativitate populară. Corespunzător acestui procedeu de alegere, trebuie să fie suplinite și atribuțiile”, a afirmat Pavel Postică. Directorul de programe Promo-LEX spune că din punctul acesta de vedere hotărârea CC i se pare dubioasă.

Deputatul socialist Grigore Novac menționează că nu este clar când încep consultările pe marginea înaintării unui candidat la funcția de premier, despre care se vorbește în hotărârea CC. Potrivit lui, legea nu specifică expres acest lucru. În opinia lui Grigore Novac, dacă nu este format Biroul Permanent al Parlament, lucrurile rămân pe loc. Totodată, parlamentarul se întreabă cui președintele trebuie să înainteze candidatura primului ministru?.

Miercuri, 15 mai, Curtea Constituțională a decis că președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.