Doar un sector de poliție, amplasat în sectorul Buiucani al capitalei, din 60 supuse auditului, este accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Altele 33 sunt parțial accesibile, 24 sunt inaccesibile, iar două sunt în construcție sau reparație. Datele se conțin într-un studiu prezentat de Alianța Infonet, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Potrivit lui Victor Koroli, director executiv al Alianței Infonet, doar 16 drumuri de acces din 60 evaluate posedă condiții de accesibilitate către clădirea sectorului de poliție. De asemenea, doar 9 intrări în clădire și doar 4 grupuri sanitare sunt accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale. Aceste date se prezintă într-o manieră mai bună decât cele din ultimii doi ani, înregistrate în incinta secțiilor de votare, precizează Victor Koroli.
Cu suportul Uniunii Europene, în ultimii trei ani au fost renovate 27 de sectoare de poliție. În 22 din ele s-au identificat condiții parțiale de accesibilitate. Pe parcursul lunii decembrie, urmează să fie date în exploatare alte 3 sectoare de poliție, care la fel sunt parțial accesibile.
Alianța Infonet recomandă autorităților vizate, în special Inspectoratului General al Poliției, ca în următoarea Strategie de dezvoltare a poliției să se regăsească un capitol aparte privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. E necesar să se facă auditul tuturor sectoarelor de poliție și să fie creat un consiliu consultativ, pe lângă IPG și MAI, în materie de accesibilitate a persoanelor cu dizabilități.
„Accesibilitatea, după noi, este un subiect foarte important, deoarece constituie o precondiție pentru realizarea altor drepturi. Atât timp cât clădirea este inaccesibilă, nu putem să vorbim despre realizarea altor drepturi fundamentale, care pot fi realizate în incinta unei clădiri”, a declarat Victor Koroli.
Proiectul „Analiza accesibilității fizice și informaționale ale sectoarelor de poliție din perspectiva comunității persoanelor cu dizabilități” a durat 4 luni. În Republica Moldova sunt 176,1 mii de persoane cu dizabilități, potrivit Biroului Național de Statistică, dintre care 165,5 mii sunt persoane adulte.
Din cele 173 de sectoare de poliție, în jur de 90 urmează sau au fost recent reparate.