logo

Doar trei din patru candidați la funcția procuror general sunt admiși la interviu


https://www.ipn.md/ro/doar-trei-din-patru-candidati-la-functia-procuror-general-7967_1104716.html

Doar trei din cei patru candidați la funcția de procuror general au fost admiși pentru etapa următoare. Din concurs a fost exclus Grigore Vornicescu, ex-lector universitar. Hotărârea în a fost aprobată astăzi de către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, CSP a stabilit pentru data de 30 mai proba interviului pentru cei trei pretendenți la șefia Procuraturii Generale, transmite IPN.

Examinarea eligibilității dosarelor depuse de candidați a avut loc cu ușile închise. În urma examinării, membra CSP, Mariana Cherpec, a declarat că s-a constat că doar trei dintre aplicanți întrunesc condițiile prevăzute de lege: actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, și procurorul Alexandru Cernei.

„În partea ce se referă la candidatul Grigore Vornicescu, precizez că, în urma verificării tuturor documentelor din dosarul din concurs, s-a constatat că el nu întrunește una din condițiile prevăzute, și anume – anterior nu a deținut cel puțin cinci ani funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Mai mult ca atât, s-a constatat că în termenul limită de 15 mai nu a prezentat tot setul de acte necesare pentru participare la concurs. Aici vorbim despre  cazierul juridic detaliat, pe care l-a prezentat abia pe 20 mai. La fel, până în acest moment domnul Vornicescu nu a prezentat certificatul medical privind starea sănătății”, a mai spus Mariana Cherpec.

În aceeași ședință, CSP a stabilit pentru data de 30 mai, ora 09.00, desfășurarea probei interviului cu cei trei candidați admiși în concurs.

Numirea procurorului general este unul dintre aspectele care urmează a fi soluționate pentru ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Se așteaptă că negocierile ar putea începe la sfârșitul lunii iunie.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general, din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

CSP, inclusiv în componența precedentă, a mai făcut tentative să selecteze șeful Procuraturii General, însă toate au eșuat.