Doar SUA şi Rusia pot soluţiona diferendul transnistrian, Fiodor Ghelici
https://www.ipn.md/ro/doar-sua-si-rusia-pot-solutiona-diferendul-transnistrian-fiodor-ghelici-7967_990906.html
Transnistria nu va fi niciodată parte componentă a Republicii Moldova pentru că politicienii noştri nu manifestă interes pentru aceasta. De această părere este preşedintele Congresului Societăţii Civile, Fiodor Ghelici, care are convingerea că diferendul transnistrean poate fi soluţionat doar de către Federaţia Rusă şi SUA, transmite Info-Prim Neo.
Fiodor Ghelici a declarat, joi, la o conferinţă de presă că elita politică din Moldova promovează activ ideea că, dacă Transnistria şi Moldova se vor uni, vor veni ruşii şi vor ocupa toate posturile de conducere, fapt care îi face pe moldoveni agresivi.
Preşedintele Congresului Societăţii Civile a mai spus că politicienii moldoveni „sug” finanţări „la sânul” americanilor, iar cei transnistreni de la Federaţia Rusă. „Politicienii moldoveni se plâng Statelor Unite că ne supără ruşii şi transnistrenii, iar transnistrenii fug la Moscova pentru a se plânge că sunt nedreptăţiţi de români şi de americani. E un business foarte bun. De ce să se ocupe cu alte lucruri când pot veşnic să invoce această situaţie de conflict pentru a obţine finanţări?”, a menţionat Fiodor Ghelici.
Congresul Societăţii Civile a remis o scrisoare ambasadelor Federaţiei Ruse şi SUA din Chişinău, în care menţionează că doar aceste două ţări au posibilitatea să mişte lucrurile din loc. Totodată, Congresul îşi exprimă dezacordul faţă de gestul unor lideri politici de la Chişinău care refuză întrevederile cu reprezentanţii SUA care vin în vizită în Republica Moldova.
Fiodor Ghelici şi-a exprimat nedumerirea şi faţă de incidentul de la Ambasada Federaţiei Ruse, când delegaţia moldovenească a plecat de la recepţia organizată de misiunea diplomatică cu ocazia zilei naţionale a Rusiei după ce ambasadorul Valeri Kuzmin l-a prezentat pe Vladimir Iastrebceak ministru de externe al Transnistriei. „Numai prin diplomaţie putem rezolva situaţiile de conflict. Ce fel de diplomaţi sunt cei care se supără şi pleacă de la o recepţie? Moldova întotdeauna a avut reputaţia unei ţări ospitaliere, iar acum oficialii demonstrează contrariul. Când aud despre astfel de acţiuni ale politicienilor, mie personal îmi este ruşine”, a declarat Fiodor Ghelici.
Potrivit preşedintelui Congresului Societăţii Civile, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, ar fi trebuit să îi fi sugereze lui Valeri Kuzmin să facă altfel prezentările în cazul invitaţilor din Transnistria, dacă s-a simţit deranjat, pentru că, de fapt, la astfel de recepţii se pot găsi soluţii la situaţiile de criză.