logo

Doar o parte din promisiunile electorale devin obiective de guvernare, raport


https://www.ipn.md/ro/doar-o-parte-din-promisiunile-electorale-devin-obiective-de-guvernare-raport-7965_1047060.html

Doar o parte din promisiunile electorale se transformă în obiective de guvernare. De obicei, programul Guvernului este elaborat reieșind din strategiile de dezvoltare, recomandările partenerilor sau obiective stabilite în documente de cooperare, nu se ține cont de promisiunile din campanie. Constatările aparțin autorilor raportului „Republica Moldova de la promisiuni la realizări. Evoluția pe principalele domenii în 2014-2018”, realizat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, și prezentat într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit raportului, impactul inițiativelor electorale economice ale PDM, incluse în programul din anul 2014 și implementate în ultimii doi ani după ce a preluat guvernarea, nu a fost resimțit în plină măsură de economia națională. Nu s-a reușit să fie atrase mai multe investiții străine, să fie create mai multe locuri de muncă și să fie diminuată migrația externă. În ceea ce privește infrastructură și comunicațiile, unele promisiuni sunt realizate parțial sau au fost deja implementate. Pe partea de administrație publică, analiza arată că angajamentele asumate de Guvern sunt generale și declarative. Situația autonomiei și descentralizării locale rămâne unul dintre domeniile în care se constată probleme și restanțe. Din păcate, reacția autorităților rămâne una formală și declarativă.

Pe segmentul de ordine publică și justiție, s-a constatat că victimele violenței domestice rămân neprotejate. Legea nu este implementată adecvat, în special în ceea ce privește executarea ordonanțelor de protecție și tragerea la răspundere penală a infractorilor. Una dintre problemele justiției este politizarea sectorului. Ca soluție s-a propus revizuirea modului de numire a judecătorilor la CSJ și a membrilor CSM. Proiectul rămâne însă nedezbătut.

Pe segmentul relațiilor externe, partidele care au acces în Parlament au avut un șir de promisiuni, însă practic niciuna nu a fost îndeplinită satisfăcător. Partidele din opoziție nu au dispus de instrumentarul necesar, iar cele aflate la guvernare au întâmpinat impedimente. Relațiile externe au avut o altă evoluție față de cea promisă de concurenții electorali. Relațiile cu UE au atins un punct critic, suportul financiar pentru reforma justiției a fost sistat, iar cel macrofinanciar – suspendat. Relațiile cu Federația Rusă s-au deteriorat considerabil.

Deși promisiunile sociale determină comportamentul electoratului, realizarea acestora rămâne destul de dificilă și costisitoare. „Promisiunile electorale trebuie să cucerească sufletul alegătorilor, dar în timpul mandatului apar momente când e nevoie de intervenții nu tocmai populare. Nimeni nu a promis ridicarea plafonului de pensionare, dar – s-a întâmplat. A fost o necesitate. Trebuie să luăm în considerare și astfel de aspecte”, a spus Igor Boţan, director executiv ADEPT.

Secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, a menționat  că, în programele electorale, concurenții ar trebui să includă promisiuni coordonate cu ceea ce Republica Moldova și-a asumat în fața unor parteneri.

Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Încurajarea unor alegeri parlamentare competitive prin informare despre partidele politice”, implementat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, cu suportul financiar al Ambasadei Olandei.