Moldova are cea mai coruptă justiţie din lume, potrivit Raportului Competitivităţii Globale (2014-2015), realizat de World Economic Forum, iar imaginea judecătorilor în rândul cetăţenilor este foarte proastă. De vină pentru această situaţie nu sunt însă toţi magistraţii, ci doar o mică parte de judecători, implicaţi în scheme de spălare de bani, dar şi în dosare de distribuire a loturilor de teren. Declaraţia aparţine preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, şi a fost făcută, vineri, la Adunarea Generală a Judecătorilor, transmite IPN.
„Majoritatea absolută a judecătorilor sunt corecţi şi oneşti. În acelaşi timp, din cauza unor probleme anul trecut am fost apreciaţi ca cel mai corupt sistem din lume. De ce a fost aşa? Vă amintiţi de ordonanţele pronunţate de unii judecători prin care s-au acceptat transferurile de bani, sau mai bine zis spălare de bani, de 18,5 miliarde de dolari… și cum vreţi să ne plaseze lumea? Evident că nu putem fi plasaţi pe un alt loc. Am vorbit nu o singură dată că nu ţine de instanţele de judecată să repartizeze terenuri pentru construcţia blocurilor de locuit în Chişinău, însă cu părere de rău, situaţia nu se schimbă”, a declarat Mihai Poalelungi.
Acesta a spus că unii judecători, contra plată, emit decizii de alocare a unor terenuri pentru construcţii, invocă diferite licitaţii şi continuă practica dubioasă de recunoaştere a dreptului de proprietate asupra construcţiilor ilegale. „Nu este de competenţa instanţelor, ci a autorităţilor publice locale. În ultimul timp, de când avem permisiunea de a merge în UE, au apărut hotărâri de constatare a faptelor că cetăţeni care nu sunt ai Republicii Moldova ar fi devenit cetăţeni moldoveni prin nişte hotărâri judecătoreşti. Este de competenţa instanţelor sau sunt proceduri prin care seful statului le acordă cetăţenie? Cum să explicăm investitorilor că noi suntem oneşti în asemenea situaţii? La Judecătoria Orhei se prelungeşte termenul de acceptare a succesiunii peste 13 ani, ce motive pot să existe ca să prelungeşti termenul de acceptare a succesiuni, nu vă daţi seama ce faceţi?”, s-a adresat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie magistraţilor din sală.
Mihai Poalelungi a menţionat că este nevoie de a unifica practica judiciară, pentru că unii judecători continuă să emită hotărâri după propriul plac. E necesar ca la judecarea cauzelor civile şi penale extrem de grave şi cu impact deosebit asupra societăţii, în prima instanţă să fie instituită Curtea cu Juraţi, după modelul german, pentru a avea un control din partea societăţii. Încă o recomandare este anularea taxei de stat la depunerea cererilor de chemare în judecată. Suma respectivă ar urma să fie încasată la sfârşitul procesului, de la cel care a pierdut dosarul. O propunere este şi reorganizarea Curţii Supreme de Justiţie, astfel ca societatea civilă sa participe la exercitarea actului justiţiei.
„Avem multe plângeri şi pretenţii privind termenul rezonabil de examinare a cauzelor civile şi penale. Am fost adeptul că nu e nevoie de termene, dar cred că în situaţia creată trebuie să instituim termene de examinare în toate instanţele. Propun ca în prima instanţă termenul de examinare să fie de 6 luni, iar în celelalte două instanţe câte 3 luni. Cetăţeanul va avea o situaţie previzibilă că timp de un an procesul este finalizat în toate instanţele”, a spus preşedintele CSJ.
Mihai Poalelungi a insistat, de asemenea, pe acordarea dreptului Consiliului Superior al Magistraturii de a verifica averile judecătorilor, fără a limita drepturile Comisiei Naţionale de Integritate. Încă o propunere a preşedintelui CSJ a fost reorganizarea Curţii de Apel Chişinău în două instanţe de apel, o curte să fie specializată pe dosarele din municipiu şi alta pe dosarele din regiunea de centru a ţării.