Doar o familie din patru transportă copiii mai mici de 12 ani în scaun auto sau pe pernă de înălţare, arată studiul „Cunoştinţe, atitudini şi practici în supravegherea copiilor pentru securitatea rutieră”, realizat în cadrul proiectului moldo-elveţian REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Moldova. Specialiştii atenţionează părinţii că scaunul auto este singura metodă care oferă siguranţă la transportarea copilului, iar ţinutul micuţului pe braţe este una dintre cele mai periculoase practici, care tocmai din acest motiv a fost eliminată din Regulamentul circulaţiei rutiere, modificat recent, transmite IPN.
„Studiul a relevat un nivel moderat de informare a părinţilor despre obligativitatea transportării copiilor sub 12 ani în scaun auto sau pe pernă de înălţare. Situaţia e şi mai gravă în practică, atunci când doar în una din patru familii copiii mai mici de 12 ani sunt, de regulă, transportaţi în scaun auto”, a declarat la o conferinţă de presă Natalia Dinu, consultant în comunicare din cadrul proiectului REPEMOL.
Părinţii care nu transportă copiii în scaune auto nu le consideră necesare şi preferă ca un alt pasager să ţină copilul pe braţe pe bancheta din spate. La fel, părinţii au invocat costul scaunului auto, declarând că mijloacele de fixare sunt prea scumpe şi nu şi le permit. „Testele au demonstrat că în timpul unei lovituri frontale dintre două automobile, viteza dinamică a unui copil creşte, în virtutea inerţiei, de 20 de ori. Niciun părinte nu ar reuşi să-l reţină pe copil în braţele lui în timpul unui accident, chiar şi mai puţin grav. Aceleaşi teste arată că utilizarea scaunului auto pentru copii reduce cu 70% mortalitatea copiilor în accidente de maşină, iar a traumatismelor cu 60%. Scaunele auto pentru copii salvează vieţi!”, a declarat Natalia Dinu.
Solicitat de IPN, şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Marin Maxian, a declarat că transportarea copiilor în scaune auto sau cu alte mijloace de fixare este foarte importantă pentru securitatea copiilor. Deseori părinţii se bazează pe experienţa îndelungată de şofer, dar uneori pericolul poate interveni din partea altor participanţi la trafic. „De multe ori noi punem în prim plan valoarea economică, dar nu încercăm să evaluăm cât ar costa viaţa sau pierderea unui membru al familiei”, menţionat Marin Maxian.
Pe 17 decembrie cu efortul comun al proiectului moldo-elveţian REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Moldova, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii, a fost lansată campania naţională „Ştii să eviţi pericolele străzii” în cadrul căreia copiii şi părinţii vor fi informaţi despre riscurile accidentelor rutiere şi metodele de prevenire a acestora.