logo

Doar a 5-a parte din ONG-urile înregistrate în regiunea transnistreană activează


https://www.ipn.md/ro/doar-a-5-a-parte-din-ong-urile-inregistrate-in-regiunea-transnistreana-activeaza-7967_1006099.html

De mai bine de 3, ani numărul organizaţiilor neguvernamentale din stânga Nistrului rămâne constant. Înregistrate sunt circa 3700 de ONG-uri. Activitate însă desfăşoară doar a cincea parte dintre acestea, 40 de organizaţii sunt active constant.

Solicitată de IPN, preşedintele Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroşenco, a spus că, în mare parte, organizaţiile sunt funcţionale doar pe perioada unor proiecte, când au acces la banii donatorilor. Pentru că nu sunt recunoscute în dreapta Nistrului, acestea nu prea au acces la fondurile finanţatorilor, partea leului revenind întotdeauna ONG-urilor din dreapta Nistrului. Chiar dacă se pun în evidenţă şi câştigă proiecte, donatorii nici nu pot să le expedieze banii prin băncile transnistrene, deoarece nu sunt instituţii recunoscute.

Preşedintele Centrului Media din Tiraspol consideră că singura soluţie de depăşire a situaţiei este iniţierea unor parteneriate între ONG-urile de pe cele două maluri ale Nistrului.

O altă problemă subliniată de Luiza Doroşenco ţine de nivelul de transparenţă a organizaţiilor din regiunea transnistreană. Situaţia la acest capitol, în opinia sa, este mult mai gravă decât în dreapta Nistrului. Luiza Doroşenco spune că, prin intermediul FHI360, Centrul Media din Tiraspol a realizat anul trecut primul raport public despre fondurile primite, iar atunci când a vrut să compare situaţia cu alte organizaţii din regiune nu a găsit niciun raport.