logo

Dmitri Kozak: Ar fi salutabilă chiar și o coaliție temporară


https://www.ipn.md/ro/dmitri-kozak-ar-fi-salutabila-chiar-si-o-coalitie-temporara-7965_1049063.html

Vicepremierului rus, Dmitri Kozak, susține că o coaliție parlamentară ar trebui făcută în interesul alegătorilor. Însă, în contextul politic actual instaurat în Republica Moldova, o coaliție ar putea fi făcută cel puțin între acele puteri politice „care sunt gata să facă chiar și o coaliție temporară pentru a putea desfășura alegeri corecte, transparente și libere, în Parlament”. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă de comun cu președintele Igor Dodon, susținut la Chișinău, transmite IPN.

În altă ordine de idei, vicepremierul rus a declarat că a venit la Chișinău anume în această perioadă, înainte de a se lua importante decizii politice cu impact pentru următorii ani, pentru a expune poziția Federației Ruse tuturor puterilor politice.

„Am venit anume acum, și știu că și oaspeții din SUA și UE sunt aici pentru a clarifica poziția lor în ajunul luării unor decizii importante pentru următorii ani, dar și pentru că acum în Parlament este o situație când au câștigat trei forțe politice care nu sunt în stare să negocieze. Astfel, sunt posibile, acum, sau mai târziu, alegerile anticipate”, a spus oficialul rus.

În același context, Kozak a remarcat că Rusia nu vrea să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, dar dacă vor avea loc alegeri anticipate în timpul apropiat, ar trebui să se țină cont și de poziția Rusiei și de recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemul electoral, așa ca el ea să fie maxim transparent.

Referindu-se la poziția Federației Ruse privind vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova, acesta a spus că este una „echilibrată”, care nu exclude vectorul european, dar că nu trebuie de „ars podurile” în sensul colaborării cu Uniunea Euroasiatică și Estul.

Președintele Igor Dodon, a remarcat că la finele anului 2018 cifra de afaceri dintre Moldova și Rusia, a constituit 940 milioane de dolari. În anul 2017, această cifră era de 826 de milioane, iar mai devreme cu un an – 769 de milioane. În perioada ianuarie – martie 2019, volumul exporturilor de fructe proaspete în Rusia a crescut cu 27%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În același timp, exporturile de legume conservate au crescut cu 20%, iar cele ale producției vinicole – cu 43%.